Sociala mediers påverkan på demokratin (R)

20 min

Utvecklingen av sociala medier har gått oerhört snabbt och har förändrat dagens medielandskap i grunden. Men gynnar det sociala nätverkandet på nätet vårt demokratiska samhälle?

År 2007 hade Facebook 34 miljoner användare. Nu 2016 har det sociala medieföretaget fler än 1,6 miljarder användare världen över.

De digitala plattformarna beskrivs i Medieutredningen som något lika självklart för oss medborgare som vatten och elektricitet.

Plattformsföretagen har gått från ett fokus på social interaktion till ett fokus på nyhetsförmedling, enligt journalistikprofessor Christian Christensen:

– Problemet är att Facebook är ett privat bolag, de kan göra precis som de vill, det är inte public service det handlar om, de har ingen yttrandefrihetsplikt, men de har en miljard användare och däri ligger faran: ett privatägt bolag som har kontroll över nyhetsflödet, säger han.

I programmet berättar kommunikationsforskare, statsvetare och medieutredare om forskningen kring hur sociala medier påverkar politiken, journalistiken och demokratin.

Medverkar gör Jakob Svensson, docent i media och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet, Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet, Nils Gustafsson, statsvetare och forskare i sociala medier vid Lunds universitet och Anette Novak, särskild utredare för statens medieutredning.

Programmet sändes första gången den 9 juni 2016.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista