Kisspaus i kongressen? Ekots Inger Arenander i Washington

3:37 min
Utrikeskrönikan den 14 juli 2016. USA.

Washington, torsdag.

Jag fick en liten uppgift häromdagen.

Kan du ta reda på om det är tillåtet att ta kisspaus för den som håller ett anförande i kongressen?

Saken gällde när någon senator satt igång en filibuster, ett långprat om något, för att demonstrera en politisk poäng eller tvinga fram en omröstning eller tvärtom, stoppa en.

En filibuster kan pågå timmavis, så hur gör de om de behöver gå på toaletten?

Det låter kanske som en enkel uppgift, men varför ska något vara enkelt?

Faktakontroll är ju en viktig del av det journalistiska uppdraget och här i USA har kollegerna jämt sjå att hinna kontrollera om det politikerna säger stämmer med sanningen.

Av de blivande presidentkandidaterna klarar sig Donald Trump hittills sämre än Hillary Clinton i det avseendet, även om faktakollarna ger henne långa pinoccionäsor också ibland. Trump är kanske lite svårare att granska eftersom han rätt ofta börjar sina påstående med "att en massa människor säger till mig" eller att han vet "att det är någonting på gång" och sen kan väljarna själva fylla i vad de tror att han menar.

En av Donald Trumps flitigaste försvarare i kabeltevekanalen CNN, Jeff Lord, tyckte till och med att det här men sanning och fakta är överskattat i största allmänhet, oavsett Donald Trumps olika uttalanden.

Faktakontroll är inte något annat än ytterligare en elitistisk grej som visar hur verklighetsfrämmande medierna är, slog Jeff Lord fast i sitt suveräna förakt för väljarna, som han sa inte bryr sig i alla fall.

Nu kom jag rätt långt från kisspausen i kongressen, men sanningen ligger i detaljerna sägs det, så jag gick ner till Kapitoleum efter den senaste filibustern för att kolla läget.

Det var senatorn från Conneticut, Chris Murphy, som hade filibustrat i 15 timmar för att demokraterna ville ha en omröstning om ökad vapenkontroll, men som republikanerna inte var eniga om.

Senatorerna som jag träffade på morgonkulan var ovanligt trötta efter en lång natt, när de hade övernattat i senaten, men upprymda på samma gång över att den vanliga lunken brutits och över att ha förvandlats till aktivister under ledning av den välkände och respekterade medborgarrättskämpen John Lewis.

Men frågan då - kan man hålla sig från att gå på toa i 15 timmar? Hade Chris Murphy varit på toa och vad är det för regler som gäller egentligen?

Han gick på toa, rapporterade New York Times men hans talesperson dementerade. Jag ringde säkert fyra samtal till kongressen, ingen kunde svara och det gick inte riktigt att läsa sig till heller i reglernas paragraf 19, som är den som gäller.

Snabbslagning på nätet visade att för femtio år sedan fick senator Strom Thurmond en kisspaus. Han har filibusterrekordet på drygt 24 timmar när han kämpade mot att införa medborgarrättslagar.

Jamen hur är reglerna nu då?

En amerikansk kollega hade kommit ända fram till senatens "parlamentarian office" för att få reglerna tolkade.

Det roligaste är att hans källa ville vara anonym.

Så jag gav upp mina egna ansträngningar för källan hade ett besked i alla fall.

Filibustrare får inte gå på toa, bara dricka vatten eller mjölk och inte äta något annat är hårda karameller.