Fred med djuren

44 min

Kristendom och djurrätt är kanske en udda kombination för många. Men den vegetariska föreningen Vildåsnan vänder sig mot den rådande köttnormen i vårt samhälle utifrån kristen grund och drömmer om ett fredsrike på jorden där det inte förekommer något våld mot djur.

Hör ordföranden Olof Svensson berätta om sin tro och hur han reagerar på de senaste uppgifterna om vanvård av grisar på svenska gårdar.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med Olof Svensson

I Indien har det kommit en rapport om ett upplopp 1992 då en moské i staden Ayodha revs ner av uppeldade hindunationalister. Rapporten pekar ut ledande politiker som ansvariga bakom upploppen och frilansjournalisten Per J Andersson berättar varför händelserna i Ayodya fortfarande väcker så starka känslor i Indien.

Hur förhåller sig unga människor i det mångkulturella Sverige till religion? Nu kommer ny forskning som belyser hur unga får kunskap om religion och hur engagerade är de i religiösa frågor. Religionssociologen Anders Sjöborg berättar om trender och mönster och på vilket sätt utvecklingen i Sverige stämmer överens med hur ungdomar i andra länder ser på religion.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios korrespondent i Kina, Hanna Sahlberg.

Tjugo år efter diktaturens fall i Rumänien minns Eugen Lupo hur underbart det var att kunna utöva sin tro helt öppet. Som medlem i den grekisk-katolska kyrkan i Rumänien höll han, tillsammans med andra, hemliga gudstjänster och levde i ständig rädsla att bli upptäckt eftersom kyrkan var förbjuden sen 1948. Människor och tro går tillbaka till den tid då Rumänien officiellt var ett ateistiskt land. Reportage av frilansjournalisten Nana Håkansson. I dag tillhör runt 90% av rumänerna den ortodoxa kyrkan, men vilken roll spelar religionen i dagens rumänska politik? Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren berättar om sina intryck från sin senaste resa till Rumänien.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista