P1 Kultur fredag (19/8): Crimetime Gotland

Här finns inget ljud
Vi sänder från Crimetime Gotland, deckarfestivalen i Visby. Gäster: Åsa Larsson, Peter Robinson, Elisabeth Hand, Christoffer Carlsson, Jenny Rogneby, Carina Nunstedt och Mats Strandberg.

Elisabeth Hand skriver om den tablettknaprande, ilskna och fotograferande hjältinnan Cass Neary som hamnar i märkliga händelser.
Hand har tidigare skrivit fantasyromaner men har sen två böcker hamnat i deckargenren, och hämtar inspiration från sitt eget dramatiska liv.

Åsa Larssons fem böcker om advokaten Rebecka Martinsson innebar hennes genombrott. Nästa år kommer filmatiseringen av Det blod som spillts, vi har sett den. Sen några år skriver hon för barn och unga, gärna spänning och fantasy i Pax-serien. Vad måste man tänka på när man skriver för barn i mellanåldern?

Mats Strandberg skriver skräck och slog igenom med Engelfors-trilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) där Bergslagen är platsen för händelserna. I år är han aktuell med barnboken Monstret i natten. Hur otäckt får det bli för barn?

Christoffer Carlsson har doktorerat i kriminologi och dessutom gett ut en handfull deckare där huvudpersonen Leo Junker får ta tabletter för att orka med dagarna som är fyllda av brottsutredningar. I höst kommer en ungdomsroman, Oktober är den kallaste månaden.

Jenny Rogneby är också kriminolog och arbetade tidigare på Citypolisen i Stockholm som utredare. Nu skriver hon på heltid om Leona Lindberg, en utredare som inte direkt tar hand om sig, eller ens själv bryr sig om att leva på rätt sida om lagen.

Peter Robinson har skrivit över tjugo böcker om kommissarie Alan Banks och hans medarbetare i den fiktiva staden Eastvale i Yorkshire. I den nya boken, När musiken tystnar, ger han sig i kast med sexuellt våld mot kvinnor och komplicerade frågor om motsättningar och fördomar i samhället. Historierna är hämtade ur verkliga händelser där unga flickor utsatts men inte blivit trodda.

Och så växlar vi två ord med Carina Nunstedt som arrangerar festivalen.


Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors