Barnens röst- i Sverige och i Guatemala del 2

29 min

Del 2 Barnens röst i Guatemala, 20 november kl.11.03

- Barn- och ungdomsparlamentet har ändrat mitt sätt att tänka. Till exempel är det många som gifter sig tidigt här i byn och jag har sagt till min mamma att jag vill vänta med att gifta mig.

Dora Alonzo Quijivix, 18 år, var med när Guatemalas nationella barn- och ungdomsparlament drog igång 2004. Parlamentet bedriver informations- och lobbyarbete för att förbättra barns villkor i landet. Bland annat har parlamentet drivit igenom en lag om adoptioner som gör att man inte längre kan sälja barn hur som helst till utlandet.

- I Guatemala lever vi i våldets timma. I parlamentet arbetar vi med att ändra värderingarna bland barnen, berättar Pablo David Alvarado Escobar, 11 år, som är ledamot i barn- och ungdomsparlamentet.

Sedan inbördeskrigets slut för 13 år sedan råder det formellt sett demokrati, men staten är svag och korrumperad. Kriminella gäng härjar fritt och bedriver handel med vapen, narkotika och människor. Följ med till Guatemala, som är ett av världens farligaste länder för ett barn att växa upp i.

Reporter Anna Iversen
 
Läs SvD:s recension av programmet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista