GRÄNSLANDET - DEN SISTE TRUBADUREN Musikspaning i Ukraina

Här finns inget ljud
Sofia Nyblom går på musikalisk spaning i Ukraina och möter trubadurer, rocklegender, undergroundmusiker och Eurovisionvinnare. Del 1 av 4.

Den 24 augusti firar Ukraina 25 år som självständig nation. Kulturjournalisten Sofia Nyblom reser till Ukraina för att lyssna till det unga, och samtidigt urgamla landets musik.

Hur formas ett musikaliskt arv av att utövarna länge levt under hot?  Hur påverkas ukrainska musiker av kriget med Ryssland?  Och vad är egentligen ukrainsk musik - med tanke på att Ukraina under 1900-talet tillhört såväl Habsburgska kejsardömet som Tsarryssland, Polen och Sovjet?   

I första avsnittet möter vi trubaduren Taras Kompanichenko, som brinner för att rekonstruera traditionen av historieberättande ballader. Vi går på rockkonsert med Okean Elzy, och möter krimtatariska Eurovisionvinnaren Jamala. Och vi möter tonsättaren Alla Zagakevych, som skrivit musik till filmen om Den siste trubaduren och forskat i Ukrainas spännande, splittrade musikaliska arv.   

I kommande avsnitt undersöker Sofia Nyblom vad som sporrar Ukrainas svar på Pussy Riot, tjejbandet Dakh Daughters; elektroakustiska fenomenet Onuka; och rebellerna bakom den post-moderna operan Iyov - eller Job.

Hon möter också några av Ukrainas mest etablerade tonsättarnamn i dag, utforskar Ukrainas fantastiska liederskatt och försöker ta reda på vad som hände med den judiska och den krimtatariska musiken efter andra världskrigets folkmord och deporteringar.

DEL 1. Den siste trubaduren
DEL 2. Rekviem för rebeller
DEL 3. Drömmar om Tjernobyl
DEL 4. Förbjudna sånger