Lektion i skånska & så har du kul på jobbet

41 min

Vilket geografiskt ursprung har Thomas och Louise skånska? Dialektforskaren Mathias Strandberg granskar programledarnas språk! Dessutom lär vi oss hur man har kul på jobbet.

Lektion i skånska

Vem har mest sydsvensk dialekt och vilka ord är det som avslöjar programledarnas ursprung? Mathias Strandberg är dialektforskare på Institutet för språk och folkminnen. Han hjälper oss att reda ut på vilket sätt hörs det att Thomas Nordegren och Louise Epstein kommer från Skåne.

Så har du kul på jobbet

På senare tid har de negativa aspekterna av arbete som stress och utbrändhet fått en hel del uppmärksamhet, men det pratas mindre om motsatsen: arbete som något roligt. Annika Lantz Friedrich, professor i psykologi vid Stockholms universitet, berättar om vad som väcker arbetsglädje.

Herrgården Harpsund

Thomas och Louise drömmer sig bort till herrgården Harpsund i Flen. I dag träffas regeringen där för att prata om den kommande statsbudgeten. Mötet är också början på regeringens förhandlingar med Vänsterpartiet som bland annat vill begränsa ränteavdraget.

En politisk omöjlighet menar många, avdraget är ju populärt. Vilka exempel finns det på att regeringar har infört ekonomiska förändringar utan att folket är med på noterna?

Göran Eriksson, politisk kommentator på Svenska Dagbladet, svarar!

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist

 

 Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista