P1 Kultur fredag 26 augusti

Här finns inget ljud
Att bli världsberömd för sin falsksång, det är Florence Foster Jenkins öde. I dagens program analyserar vi varför skräcken för att vara en bluff är ett så hett ämne just nu.

I dagens P1 Kultur får vi en fortsättning på berättelsen om Boktjuven. Vad hände med de där 60 böckerna som stals av en anställd ur Kungliga Bibliotekets hyllor? Vår reporter Mattias Berg har träffat två personer som nu ägnar sitt yrkesliv åt att spåra de försvunna rariteterna. Hittills har de lyckats återbörda sju av verken - men var finns de återstående 53 böckerna?

Och så kommer Expressens filmkritiker Maria Brander och Sofia Olsson från SVT till studion för att gå på djupet med sångfenomenet Florence Foster Jenkins. Filmen som bär hennes namn har premiär idag och Meryl Streep gestaltar en person som levde sitt fantasiliv omgiven av falskt smicker och hyckleri. Tidigare i år kom också filmen Marguerite som även den handlar om Florence Foster Jenkins öde. Är det en slump eller ett tecken i tiden att vi intresserar oss för narcissister och psykopater som tappat verklighetskontakten?

Och så kommer Roger Wilson till P1 Kultur och berättar om vad han sett på Malmö filmdagar där han tagit del av höstens filmer, både svenska och utländska.