Frifräsande poliser, lukttest av plastburkar och jakten på odramatiskt väder leder oss till Dalarna

41 min
Får en polis verkligen göra som Mads i Follow the Money? Hur luktar den farliga plasten som finns i våra hem? Var ska man bo om man vill undvika för stora vädersvängningar?

Vädret har varit ostadigt på flera ställen i Sverige under det senaste dygnet. Var i Sverige ska man bosätta sig för att minimera risken för väderdramatik? Vi frågar Åsa Rasmussen, meteorolog på Svt, och börjar planera för en flytt. Jens Runnberg på Dalarnas tidningar kommenterar.

Och med anledning av dagens stora nyhet om gift i plast undrar vi om Thomas och Louise har kompetensen att med hjälp av näsorna skilja farligt från harmlöst när det gäller väskor, burkar och badankor. Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, leder det olfaktoriska testet.

Just nu visar SVT den danska tv-serien ”Follow the Money” som handlar om ekonomisk brottslighet i energibranschen. Polisen Mads drar sig inte för att strunta i reglerna i syfte att sätta skumraskfirman. Hur vanligt är det i verkligheten att poliser gör så här? Och hur påverkas inställningen till polisen av att tv-serier prioriterar action framför realism? Rune Engström, lärare på polisprogrammet på Södertörns högskola drar reglerna.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist