Dags för Sverige att återupptäcka cidern

30 min
Sverige är ett äppelland, men ett underutvecklat ciderland. Meny går på jakt efter cideräpplen och ciderhistoria. Och anar en spännande framtid.

Joacim Holgersson var vinhandlare i London och ville sadla om.

– Vi funderade på en vingård i Sydafrika eller Frankrike, säger han. Men det blev en ekologisk äppelodling vid Kinnekulle i Skaraborg.

– Bara några procent av de ekologiska äpplen som säljs i landet är odlade i Sverige. Vi såg en nisch där.

I England hade han också kommit i kontakt med en utvecklad ciderkultur.

– Vi har gjort mycket cider i Sverige på 1700- och 1800-talen. Men den traditionen dog ut. Vi vet inte ens vilka äpplen som användes.

Förutom att producera must gör Joacim också cider, mousserande cider och calvados. Han berättar i programmet hur det går till. Och även hur man kan göra egen cider hemma.

Susanne Velander Vretare och Helena Ullmark är ciderfantaster och med i Ciderfrämjandet, som bland annat ägnar sig åt att hitta gamla bortglömda äppelsorter att använda till cider.

– Cideräpplen har helt andra smaker än vanliga ätäpplen.

Vi följer med Helena och Susanne ut i de skånska hagarna på jakt efter gamla äppelträd.

Både de och Joacim berättar också om skillnaderna mellan olika utländska cidrar.