Sydafrika – Sverige Ett evigt pågående kulturutbyte?

34 min

Snittet: Sydafrika - Sverige. Ett evigt pågående kulturutbyte? Vad blir det för konst, teater och opera när olika kulturer möts i nära samarbeten? Den frågan undersöks i Snittet den här veckan med anledning av två nya föreställningar. I helgen var det Sverigepremiär på Norrlandsoperan för Julie, Phillipe Boesmans omtalade kammaropera från 2005 som bygger på Strindbergs Fröken Julie. Kerstin Berggren undersöker hur klassproblematiken har vidgats till frågan om etnicitet. Och den 20 november är det svensk premiär för Transit, en föreställning gjord av Dramaten i Stockholm och New Africa Theatre i Kapstaden. Tor Billgren har sett uppsättningen i Kapstaden och träffat skådespelare och regissör. Dessutom hörs konstnären Cecilia Parsberg i Snittet. Hon jobbade i Sydafrika i början av 2000-talet och hon berättar om på vilket sätt det förändrat henne som människa och konstnär. Programledare: Cecilia Blomberg

                                                                                                                                                  

Vad blir det för konst, teater och opera när olika kulturer möts i nära samarbeten? Den frågan undersöks i Snittet den här veckan med anledning av två nya föreställningar.

I helgen var det Sverigepremiär på Norrlandsoperan för Julie, Phillipe Boesmans omtalade kammaropera från 2005 som bygger på Strindbergs Fröken Julie. Handlingen här är förlagd till Afrika i mitten av 30-talet under kolonialismens sista skälvande dagar, där Jean och Kristin gestaltas av två sydafrikanska sångare. Kerstin Berggren undersöker hur klassproblematiken har bytts ut mot en fråga om etnicitet.

Och den 20 november är det svensk premiär för Transit, en föreställning gjord av Dramaten i Stockholm och New Africa Theatre i Kapstaden. Ett flygplan på väg från Kapstaden till Sverige tvingas nödlanda på en öde militärflygplats och under den långa väntan börjar passagerarna dela sina livshistorier. Tor Billgren har sett uppsättningen i Kapstaden och träffat skådespelare och regissör.

Dessutom hörs konstnären Cecilia Parsberg i Snittet. Nu är hon mest engagerad i frågor och konstprojekt i samarbete med Palestina. Men för nio år sedan jobbade Cecilia Parsberg också i Sydafrika. Vad betyder de sydafrikanska erfarenheterna för henne idag? Och vilka kunskaper fick hon med sig efter att  projekten lagts till meritlistan?

Programledare: Cecilia Blomberg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista