Fakta och fiktion

44 min

Vad väger tyngst? Den iscensatta verkligheten eller berättelsen som baseras på en sann historia? Vilken är skillnaden egentligen? I Nya Vågen diskuterar Carin Mannheimer, Hannes Råstam och Ola Sigurdson hur fakta och fiktion alltmer flyter samman, och vad det får för konsekvenser för konsten och för upplevelsen hos mottagaren. Carin Mannheimer började som dokumentärfilmare men har sedan övergått till att använda verkligheten som underlag för sina fiktiva figurer och konflikter. Hannes Råstam lägger pussel med fakta, hans senaste arbete om Thomas Quick har gett upphov till många tankar kring vad verkligheten slutar och fiktionen tar vid. Ola Sigurdson är religionsvetare och intresserar sig för sanningsbegreppet - spelar det någon roll om något är ”sant” eller ej och vad spelar det i så fall för roll för konsten? Temat om fakta och fiktion fortsätter i senare delen av programmet då programledaren Sara Wennerblom-Arén diskuterar med journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink om

Vad väger tyngst? Den iscensatta verkligheten eller berättelsen som baseras på en sann historia?  Vilken är skillnaden egentligen?  I Nya Vågen diskuterar Carin Mannheimer, Hannes Råstam och Ola Sigurdson hur fakta och fiktion alltmer flyter samman, och vad det får för konsekvenser för konsten och för upplevelsen hos mottagaren.

Carin Mannheimer började som dokumentärfilmare men har sedan övergått till att använda verkligheten som underlag för sina fiktiva figurer och konflikter.  Hannes Råstam lägger pussel med fakta, hans senaste arbete om Thomas Quick har gett upphov till många tankar kring vad verkligheten slutar och fiktionen tar vid.  Ola Sigurdson är religionsvetare och intresserar sig för sanningsbegreppet – spelar det någon roll om något är ”sant” eller ej och vad spelar det i så fall för roll för konsten?

Temat om fakta och fiktion fortsätter i senare delen av programmet då programledaren Sara Wennerblom-Arén diskuterar med journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink om hennes bok ”Smärtpunkten” som handlar om Lars Norén, pjäsen 7:3 och morden i Malexander. Boken blev nyligen Augustnominerad i fackboksklassen.

Programledare: Sara Wennerblom-Arén

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista