20 år efter murens fall: Berlin fortfarande en delad mediestad

20 min

-När det gäller massmedier och mediekonsumtion är Berlin fortfarande en delad stad. Och det kommer att ta flera generationer till att sudda ut skillnaderna mellan öst och väst. Det tror Reinhart Bünger - journalist på ansedda liberala morgontidningen Der Tagesspiegel i Berlin. Ett av de blad i gamla Västberlin som trodde att murens fall skulle innebära en betydligt högre upplaga. Men så blev det inte alls.

Publicerat besöker Berlin och diskuterar vad medierna betydde för Berlinmurens fall för 20 år sedan. Men framför allt vad som hänt med medierna i Berlin och Tyskland EFTER murens fall.

Magasin riktat till Ossis

Intressant är till exempel veckomagasinet, som enbart riktar sig till "Ossis", läsare i östra Tyskland. Men även på skriver man annorlunda om man vill nå läsare i öst.

-Jag förstår inte riktigt varför, men Super Illu har blivit en succé. Antagligen för att tidningen tar läsarna på allvar och får dem att inte känna sig mindre värda. 

Växte upp i DDR

Det tror Heike Graf, som är universitetslektor och medieforskare på Södertörns högskola. Men hon växte upp utanför Östberlin, utbildade sig i Greifswald i dåvarande DDR och var sedan länge verksam vid Humboltuniversitet i Berlin, både före och efter murens fall.

Mångfald på redaktioner

Sedan tio år arbetar Heike Graf mest i Sverige. Idag håller hon bland annat på med ett projekt där hon tillsammans med ett par kollegor studerar vad mångfald på redaktionerna betyder för journalistiken i Berlin och Stockholm.

-När man fick öst/väst-blandade redaktioner klagade journalisterna på olika saker hos varandra, berättar Heike Graf.

Länge mediejournalist

Journalisten Reinhart Bünger har skrivit länge om mediefrågor på Der Tagesspiegel. Sin första artikel i tidningen skrev han just samma dag muren föll. 

-Jag var uppe hela natten, filade på min text och följde spänt nyheterna, berättar han.

Springers sekreterare Stasiagent

Hör också medieforskare och historiker Kai Burkhardt från Institutet för Medie- och Kommunikationspolitik i Berlin.

I förra veckan avslöjades det att Stasi hade enrollerat kring 100 av Springerkoncernens anställda som "medarbetare". Bland Stasi-agenterna fanns till och med Axel Caesar Springers personliga sekreterare - i filmen kallad Rosie

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista