Pakistan och Afghanistan

54 min

Två länder, ett krisområde och ett allt sämre läge i båda länderna. Hör om hur rädslan för självmordsbombare påverkar folk i Islamabad och hur Pakistan hotas av de extremistgrupper som landet själv har stött och uppmuntrat. Och hör om den alltmer politiskt och militärt instabila situationen i grannlandet Afghanistan. Konflikt med Agneta Ramberg och Nils Horner i Islamabad och Sten Sjöström i Mazar-e-Sharif.

Medverkar gör bland annat chefen för den svenska Isaf-styrkan överste Olof Granander och utrikesminister Carl Bildt på resa i Indien. Hör också Ayesha Siddiqua och Shireen Mazari - två kvinnor på var sin sida i den starkt polariserade debatten om Pakistans säkerhet och förhållande till extrema islamistiska grupper å ena sidan och USA å den andra. Dessutom medverkar M.A. Tirmizi, pensionerad pakistansk överste vid den mäktiga underrättelsetjänsten ISI, om anklagelserna att ISI spelar ett dubbelspel i kampen mot talibanerna.

Ayesha Siddiqua är välkänd militäranalytiker och författare till boken "Military INC. - Inside Pakistans's Military Economy".

Shireen Mazari är akademiker, journalist och tidigare chef för det pakistanska strategiska institutet. Nu är hon chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen The Nation.

Mer läsning:

Om svenska Isaf-styrkan i Afganistan:

http://www.mil.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/

Om Ayesha Siddiqua:

http://pakistaniat.com/2007/06/01/pakistan-ayesha-siddiqa-military-inc-generals-economy-launch/

Om Shireen Mazari:

http://www.blogcatalog.com/topic/shireen+mazari/

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista