Krig och religion

44 min

På Gustav Adolfsdagen den 6 november riktar Människor och tro blickarna mot en liten aggressiv militärdiktatur, ledd av en kung präglad av religiös ortodoxi. Det handlar om Sverige på 1600 talet. Historikern Bo Eriksson berättar om religionens roll i det trettioåriga kriget och hur det lutherska Sverige mobiliserade med hjälp av kyrkan och prästerna.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Daniel Alling ger sina personliga reflektioner om krig och sorg med anledning av dödsskjutningarna på USAs största militärbas Fort Hood.

- Min ingång till musik har alltid varit genom en text. Texten är det största hindret för mig att komponera. Jag förbannar text. Jag kräver text. Utan text ingen musik.   

Så skriver tonsättaren Thomas Jennefelt, som i sitt nya verk" Dixit Dominus - In the name of God" tar avstamp i påven Urban den andres tal i Clermont 1095 som blev startskott för korstågen. Den nyskrivna musiken väcker frågor kring hur korstågens tankar lever kvar i vår tid och om västvärldens förhållande till islam 900 år senare.

I tisdags kom ett beslut från Europadomstolen att Italien ska avlägsna de krucifix som finns i landets skolor. Utlåtande har väckt starka reaktioner i Italien, inte minst bland de främlingsfientliga krafterna i landet, berättar frilansjournalisten Kristina Kappelin.

Religionen har en annan ställning i USA än i Västeuropa. Trots hög ekonomisk utveckling har USA förblivit ett religiöst land - alla sekulariseringsteorier till trots. Fortfarande besöker sex av tio amerikaner en kyrka varje vecka. Utvecklingen i Europa ser annorlunda ut. Vad beror detta på? En del menar att Amerika är det stora undtantaget medan andra hävdar att Europa är undantaget i en för övrigt religiös värld. Josef Joffe, grundare av tidskriften The American Interest, utgivare av Die Zeit i Hamburg och knuten till flera akademiska institutioner i USA har intresserat sig för skillnaderna. Han gör idag samma reflektioner som den franske filosofen Alexis de Tocqueville gjorde under en resa i Amerika för 170 år sedan - att religion och frihet marscherar i samma riktning.

I Dubai har man lanserat idén om en utbildning för kvinnliga muftis, muslimska rättslärda. Vad innebär det för kvinnors rättigheter att kvinnor får tillträde till den islamiska rättsväsendet? Islamologen Leif Stenberg berättar om en pågående diskussion i den muslimska världen.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista