LYSSNA: Sven-David Sandströms "Föreställningen"

Här finns inget ljud
Med ovanligt beskrivande musik av Sven-David Sandström och gripande människoöden skapade av Katarina Frostenson är det inte konstigt att biljetterna till urpremiären sålde slut direkt.

År 2005 upptäcker tre kvinnor – operasångarna Jeanette Köhn, Katija Dragojevic och Miriam Treichl – att de alla tre längtar efter att få skapa mer fritt. De vill få göra opera från början till slut, genom hela processen, från att välja historia till att engagera rätt tonsättare och bolla idéer med kostymör och regissör till att slutligen framföra verket de levt med så länge inför en publik. Gruppen Tre Donne är född.

Några år senare tar de initiativ till kammaroperan "Föreställningen", som blir en beställning från Sveriges Radio och en samproduktion mellan Tre Donne, Östersjöfestivalen och Kungliga Operan.

Historien utspelar sig på sjukhuset Salpetrière i 1800-talets Paris. Där tar läkaren Charcot in kvinnor som han diagnosticerat med "hysteri". De tre kvinnorna Ann, Henrika och Zora väntar i en korridor. De har alla överlevt svåra händelser och övergrepp som lämnat djupa sår. En av behandlingsformerna Charcot använder är att i så kallade sessioner visa upp kvinnorna och smärtan de bär på för den tidens elit och kändisvärld. I publiken fanns bland andra August Strindberg.

Kvinnornas symptom, kramper, gester och stamningar fotograferas och dokumenteras, men för kvinnorna handlar sessionerna om att återuppleva och konfrontera sina minnen och upplevelser. Samtidigt planeras en maskeradbal och kvinnornas plågsamma upplevelser blandas med glädjen i att välja vad man ska klä ut sig till och att hitta just rätt tyg till sin kostym.

Katarina Frostensons libretto kommer ursprungligen från hennes pjäs Sal P och Sven-David Sandströms dynamiska musik gestaltar de tre kvinnornas innersta kamp, skam och smärta, men också den empati, konflikter och läkning som uppstår mellan dem.

– De tre kvinnorna vill överlista blickarna som granskar dem, säger Katarina Frostenson. De strider mot varandra och stödjer varandra, i solidaritet och rivalitet.

Opera i en akt (2016).
Libretto: Katarina Frostenson.
I rollerna: Miriam Treichl, Katija Dragojevic och Jeanette Köhn.
Musiker från Kungliga hovkapellet.
Love Derwinger, piano.
Dirigent: Mattias Böhm.
Regi: Ellen Lamm.
Från urpremiären på Rotundan, Kungliga operan, Stockholm den 28 augusti.

Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.49
  Sven-David Sandström - Föreställningen
  Miriam Treichl (Mezzosopran), Katija Dragojevic (Mezzosopran), Jeanette Köhn (Sopran), Musiker Från Kungliga Hovkapellet (Ensemble), Love Derwinger (Piano), Mattias Böhm (Dirigent)
  Textförfattare: Katarina Frostenson
 • 19.11
  Sandström, Sven-David - Lobet Den Herrn
  Radiokören/Dijkstra, Peter, Dirigent
 • 19.20
  Sandström, Sven-David - A New Song Of Love
  Radiokören/Dijkstra, Peter Dir