Kinesisk örtmedicin till alla

20 min
Kina satsar nu stort på att nå ut med sin traditionella medicin och hoppas på samma succé som med förra årets Nobelpris till Tu Youyou. I tusenåriga recept hoppas man hitta bot för hela världen.

Den som var extra uppmärksam under OS i Rio kunde se mystiska röda märken på kroppen på några av dem som tävlade i simning. De hade blivit koppade enligt uråldrig kinesisk läkekonst. Kina satsar nu stort på att nå ut med sin traditionella medicin.

Hittills har det i Europa och USA varit svår att registrera kinesiska naturmedel som mediciner. I stället säljs de ofta som kosttillskott.

I programmet testar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff brun och besk örthostmedicin och får pulsdiagnos, Linda Westman på Myndigheten för tillväxtanalys Pekingkontor ger sin bild av utmaningarna för Kinas satsningar att sprida sina läkeörter, Jin Hongli och professor Liang Xinmiao på Dalian Institute of Chemical Physiscs, går igenom alla föreningar och viktiga molekyler i de 500 vanligaste läkeörterna och djuren för att bygga en stor databas för läkemedelsforskning. Professor Vladimir Katanaev vid universitetet i Lausanne söker nya cancermediciner i databasen.