amelia - kvinnans bästa vän? Hör historien om Softar-Sofia och en diskussion om amelia

20 min

Publicerat sänder från en trevlig källarlokal på Söder i Stockholm. Närmare bestämt från en utställning om kvinnotidningen amelia. Bakom utställningen står konststuderande Sofia Hultin. Hon är inne på liknande tankar om amelia som Johannes Ekman luftade här i Publicerat för några veckor sedan. Att amelia bland annat är full av motsägelser: Bry dig inte om ditt utseende! Var stolt över att vara tjock! Men få ner midjan med tight-lacing. Satsa tio minuter för fast rumpa.

Frågan är om Sveriges största kvinnotidning är kvinnans bästa vän som den utlovar?

Vad säger amelias redaktionschef Anna Larsson, som också är inbjuden, om kritiken? Och galleriets Elin Emil Sandström Lundh?

Född feminist?

amelias redaktionschef Anna Larsson är feminist nästan sedan barnsben.

Så hur kan hennes tidning skriva om att kvinnor inte ska bry sig så mycket om sitt utseende och sin vikt? Samtidigt som det skrivs massor om bantning och plastikkirurgi?

Anna Odell light

Troligen är vi alla deltagare i ett konstprojekt av typ Anna Odell-light? Detta eftersom det är Sofia Hultin som har bjudit in oss till galleriet.

Men vad gör väl det när vi får höra Anna Larsson om den hårda kritiken.

Fejkade intervjusvaren

Sofia kallades "Softar-Sofia" i en intervju i amelia somras.

I intervjun fejkade Sofia alla intervjusvaren. De hade hon nämligen samlat från tidigare artiklar i tidningen.

Två tydliga mönster

Johannes Ekman talade om mycket "skvallertrams". Och framför allt om två tydliga mönster i Sveriges största kvinnotidning:

Dels en slags flåsig, frispråkig sexläsning, där en rad kvinnor visar upp sina "stylade" sköten, testar cyberrymdens mest avancerade sexlekar osv.

Ständiga motsägelser?

Det andra typiska ameliamönstret är de ständiga motsägelserna: I amelia kan chefredaktören skriva om hur "kvinnor genom utseendestressen riskerar att bli riktiga losers"... Var i stället stolt över att vara tjock och tjusig!

Konstant trendspegel

Samtidigt är tidningens ständigt upprepade budskap just det motsatta: En konstant mode-, pryl- och trendspegel. Bli en klassisk pinuppa ... Få ner midjan med så kallad tight-lacing...Tio minuter räcker för fast rumpa.

Skönhetskirurgi

I samma tidning som bjudit en hel bilaga om skönhetskirurgi kan chefredaktören i ett annat nummer förklara: "Vi har nog med korkade skönhetsideal!"

Bara tre artiklar om bantning

Så hur reagerar och svarar amelias redaktionschef Anna Larsson på den här hårda kritiken?

Bland annat genom att redovisa att bara tre av det senaste årets alla nummer av amelia har innehållit artiklar om bantning.

Livet motsägelsefullt

amelia är dessutom, enligt henne, det livsstilsmagasin som visar upp flest bilder på helt vanliga kvinnor med vanliga kroppar.  

Och sedan går det inte att komma ifrån att livet är fullt av motsägelser. Precis som amelia.    

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista