Kyrkan som motståndsficka i DDR

45 min
Den här hösten är det 20 år sen den fredliga revolutionen i Östtyskland som kulminerade med Berlinmurens fall den 9 november 1989. Kyrkorna i DDR spelade en viktig roll i revolutionen.


Där kunde regimkritiker och medborgarrättskämpar samlas, inte bara såna med kristlig inriktning. En av de kyrkor som fick stor betydelse och som öppnade sin portar för människor som behövde skydd för 20 år sen var Gethsemanekyrkan i Berlin. Reportage av SRs Tysklandskorrespondent Per Eurenius.

I Frankrike har en uppmärksammad rättegång mot scientologikyrkan lett till en het debatt om kontroll av religiösa rörelser. I veckan kom domen och frågan är om den innebär ett bakslag för scientologerna som länge kämpat för att bli accepterade som en religion. Rapport från Paris med frilansjournalisten Johan Tollgert samt analys av Liselotte Frisk, professon i religionshistoria och expert på scientologirörelsen.

I Kvartsamtalet - musikpionjären Anders Nyberg som på 1970-talet startade Fjedur, en legendariska kör som introducerade sydafrikansk musik, och dans, i de svenska kyrkorna. I Allhelgonahelgen är Anders Nyberg aktuell med ett nyskrivet körverk, "Hela världen" som ska uruppföras på Sacred festival i Uppsala.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med musik.

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios Nordenkorrespondent Christer Fridén.

Den argentinska fotbollsikonen, Diego Armando Maradona, är både älskad och kritiserad i sitt hemland. Nu finns också en kyrka som hyllar den store fotbollshjälten och julafton firas förstås på Maradonas födelsedag - den 30 oktober. Reportage av frilansjournalisten Martin Ezpeleta.

Programledare: Peter Sandberg
Producent: Åsa F Vestergren