#Malmöligan30: Clemens Altgård

Här finns inget ljud
Dikt: "Preludium" Uppläsare: Clemens Altgård Diktsamling: "Tredje ögat..." Förlag: Bakhåll 1993

Clemens Altgård är en av de sex poeter som för trettio år sedan, 1986, bildade Malmöligan. De andra var Håkan Sandell, Per Linde, Martti Soutkari, Lukas Moodysson och Kristian Lundberg.

De unga poeterna i Malmöligan intog en antiakademisk hållning, man såg sig själva som ett "gatans parlament", inspirerades av punken och den nya danska åttiotalspoesin med Michael Strunge i spetsen. Efter knappt ett decennium upplöstes Ligan formellt 1993 - men flera av medlemmarna skriver fortfarande poesi, bland dem Clemens Altgård.

Han debuterade 1986 och har gett ut sex diktsamlingar sedan dess, senast "Odöd" för två år sedan. Om den skrev bland andra Maria Küchen i Sydsvenskan:

Med all respekt för bokens titel så är det inte mycket zombie över Altgårds dikter. Däremot lyckas han själv i slutmeningen ge dem en sammanfattande beskrivning: ”Femtio år bortom allt här och all jargong.” Ja, vi har fyllt femtio nu. Men ingenting är över.

Musik Dmitrij Sjostakovitj: Preludium för piano opus 34:17, för viola och piano

Exekutör Lawrence Power, violin, Simon Crawford-Philips, piano

UR ARKIVET: I "Lyrikmagasinet" från 1992 porträtteras Ligan av Fredrik Wadström som spelade in dem läsandes dikt på ett galleri på Adelgatan i Malmö. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.00
    Lawrence Power, Simon Crawford-Phillips - Preludium För Piano Op 34:17 (Arr)
    Album: Music For Viola And Piano
    Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
    Bolag: HYPERION