Vill Donald Trump egentligen bli president? Ekots Patrik Holmström i New York

3:12 min
Utrikeskrönikan den 25 augusti 2016. New York

Det är en fråga som dykt upp lite här och var dom senaste veckorna när hans spontana och kontroversiella uttalanden sugit upp allt medieutrymme och fjärmat många traditionellt republikanska väljare. Det i ett för republikanerna gyllene läge då demokraterna ställer upp med en av dom mest impopulära presidentkandidaterna genom tiderna, en impopularitet som bara övertumfas av Donald Trump

Jag har hört bedömare som på fullt allvar menar att Trump nu insett hur betungande presidentämbetet egentligen är och att han samtidigt förstått att det inte ligger för honom och hans personlighet. Och det finns andra som faktiskt menar att presidentvalskampanjen inte är något annat än en gigantisk och naturlig fortsättning på hans varumärkesbyggande.

Namnet Trump har ända sedan hans pappa och farmor gjorde fastighetsaffärer i Queens varit i förgrunden. Och det finns, och har funnits, förutom mängder av byggnader, livsmedelsaffärer, tidningar, viner till och med ett universitet som, med varierande framgång burit namnet.

Att Donald Trump förra veckan andra gången på kort tid rensade ut ordentligt i sin kampanjledning,  tolkas också av anhängarna till den här teorin som ett bevis för att det finns andra mål för Donald Trump än presidentskapet. När han efter vikande opininionssiffror och tvivelaktiga affärer i Ukraina kastade ut kampanjgeneralen Paul Manafort anställde han Stephen Bannon från den kontroversiella och ultrakonservativa nyhetsförmedlaren Breitbart media.

Bannon är känd för sin hänsynslösa ledarstil men också för att ha skruvat Breitbart ytterligare åt höger och nu blivit en sajt som inte sällan flörtar med främlingsfientliga grupper. Till det har det i veckan cirkulerat uppgifter om att tv kanalen Fox news grundare  Roger Ailes informellt knutits till Trumps kampanj. Han lämnade Fox News efter flera anklagelser om sexuella trakasserier och anses vara en av dom tyngsta konservativa mediestrategerna. Det här tas av en del som inteckning för att planen egentligen är att lansera ett nytt tv nätverk. Trump Tv  placerat på den politiska skalan till höger om det redan konservativa Fox News.

Det finns så klart mängder med saker som talar emot det.

Att kraften i hans attacker på motståndaren Hillary Clinton inte visar några som helst tecken på att avta. Det faktum att han den senaste veckan nu på allvar börjat göra det som många republikanska politiker bönat och bett om i flera veckor, koncentrera sig på politiken och Hillary Clintons svaga punkt, hennes låga förtroende. Och dessutom det som många säger är hans mest utmärkande karaktärsdrag - Han hatar att förlora...