Jakten på de stulna böckerna på KB

16 min

För tolv år sedan visade sig över 60 äldre böcker ha stulits och sålts från Kungliga Biblioteket i Stockholm. Det här har skildrats i en radiodokumentär och en tv-serie. Men vad hände med böckerna?

Det var en stöldhärva som bok-Sverige knappast upplevt tidigare. Den så kallade "KB-mannen" eller "Bibliotekstjuven" Anders Burius visade sig 2004 ha fört ut och sålt en mängd värdefulla böcker från sitt arbete på Kungliga Biblioteket, för ett sammanlagt försäljningsvärde av uppåt 25 miljoner kronor, innan han tog sitt liv.

Sedan dess har den här historien blivit både en prisad radiodokumentär och tv-serie, vilket har givit oss en bild av stölderna och den mänskliga tragedin bakom dem. Men de stulna böckernas väg över världen är en mindre känd historia.

Kulturredaktionens Mattias Berg rapporterade i Kulturnytt förra sommaren om när de senaste av de stulna böckerna återkom till biblioteket - och har i det här reportaget besökt bibliotekarierna som, med KB som bas, leder sökandet.

2012 kom de första av de stulna böckerna tillbaka till biblioteket, totalt har nu 7 av de drygt 60 stulna böckerna återfåtts. Men jakten pågår fortfarande för fullt över världen: ett slags ”tjuv och polis” i slow motion. Att leta efter stulna äldre böcker är att ge sig in i en väldigt speciell, hemlighetsfull värld där minsta bläckfläck kan betyda någonting mycket mer än vad ögat kan se - och där slottet Tre Kronors berömda brand 1697 faktiskt är en av nycklarna i sökandet.

Böckerna har påträffats framför allt i USA, där Kungliga Bibliotekets folk har mycket hjälp av både åklagarmyndigheten på södra Manhattan och FBI. Men man har även lokaliserat ytterligare 10 av böckerna i både och Europa och utanför: i länder som Japan, Saudiarabien och Mexiko. Dock har man från bibliotekets sida ingen vare sig ekonomisk eller juridisk möjlighet att få tillbaka böckerna så länge ägarna inte lämnar dem ifrån sig frivilligt

Under förra veckan var också representanter från KB med på en stor internationell konferens om bokstölder och talade om fallet, som naturligtvis blivit känt långt utanför våra gränser.

I det här reportaget möter vi bibliotekarierna Greger Bergvall och Jan Ottosson, som leder sökandet, nere i Kb:s väldiga underjordiska magasin.  

Musiken är hämtad ur filmen "Himmel över Berlin" från 1987 och heter "Böckernas katedral".

 Lyssna på hela reportaget ovan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista