Granskat SCA-gräv och skulden till IS

35 min
Grävet som hyllades med stora journalistpriset, men vars pikanta detaljer nu ifrågasätts. “IS tar på sig dådet”, hur vet vi egentligen det? Lösa rykten och spekulationer på Sveriges största blogg.

Svd:s SCA-granskning granskas
En av de mest uppmärksammade granskningarna under de senaste åren är den om storföretaget SCA. Om topparnas dyra resor i privatjet, om hur höga chefer attesterat varandras fakturor och så om en vidlyftig representationskultur. För avslöjandet prisades Svenska Dagbladets reporter Andreas Cerevenka och sajten N360:s reporter Torbjörn Isacsson med Stora journalistpriset.

Men i veckan kom nya uppgifter som ifrågasätter några av de mest fläskiga detaljerna i det här avslöjandet. Det är journalisten Jens B Nordström som i en bok menar att uppgifterna om att kändiskockar och alkohol skulle flugits in till SCA:s representationsjakt i Härjedalen inte stämmer. Inte heller den detalj de flesta av oss minns. Den kvarglömda plånboken som en direktör enligt Svenska Dagbladet bad en pilot hämta med tomt flygplan i Stockholm.

Låt oss komma ihåg: det här är endast ett av flera avslöjanden i en omfattande publicering om SCA, men samtidigt är det uppgifter och detaljer som fått stor spridning.

Vår reporter Tonchi Percan har ägnat veckan åt att prata med piloter, kockar, Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén och så bokens författare Jens B Nordström.

IS tar mer än gärna skulden för terrorattacker
"IS tar på sig terrordådet". Nuförtiden är den formuleringen närvarande allt som oftast när terrorn slår till och journalister världen över rapporterar.

Att IS är en terrororganisation, fullständigt brutal i sina attacker det vet vi. Men hur vet egentligen journalisterna som rapporterar att det är just IS som ligger bakom terrordåden? Flera gånger har attacker utförts i, som det heter “IS namn”. Terrorister som inspirerats av IS, men som kanske inte har någon annan koppling till organisationen än en svart IS-flagga hemma på väggen.

Det är ett faktum att IS spelar ett spel mot media. Terrordåden är spektakulära för att få stor medial uppmärksamhet. Oavsett hur nyhetsredaktionerna rapporterar får IS propaganda nytt syre.

Sara Heyman har i veckan intervjuat forskare och journalister om det här. Hon börjar på Södra Teatern i Stockholm där Sveriges Radios utrikeskorrespondeter i veckan höll hov.

Löjligt obekräftade uppgifter på Sveriges största blogg
Om du är fotbollsintresserad känner du säkert till att silly season just nu pågår för fullt. Om du inte är fotbollsintresserad – stanna kvar ändå. För det här, det är en udda berättelse om Sveriges ohotat största blogg.

När Zlatan i somras bytte klubb från Paris Saint Germain till Manchester United gjordes affären under den tid på året som kallas silly season. Det är den tid när spelare – och pengar – byter klubbar och länder. Men det är också tiden när rykten, halvsanningar och dimmridåer om vilka spelarövergångar som kan komma att ske fullständigt exploderar i en närmast löjlig djungel av obekräftad information.

Det är i den här röran av lösa uppgifter som Aftonbladets silly season-blogg gjort braksuccé. Dagligen – i inlägg efter inlägg – rapporteras vilda spekulationer och galna rykten om jordens alla fotbollsproffs.

Johan Cedersjö ställer frågan: Hur har ett gäng som totalt trotsar journalistikens ädla ideal om att rapportera sanning och relevans lyckats skapa Aftonbladets – och nätets – mest välbesökta blogg?

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.17
  Mattias Bärjed - ett dåligt år gick ut, ett ännu värre gick in
  Kompositör: Mattias Bärjed
 • 11.31
  Di Leva, Kristoffer Wallman, Johan Vävare, Jonas Axmark, Mats Ronnerstam, Peter Korhonen - Vem Ska Jag Tro På
  Album: Vem Ska Jag Tro På
  Kompositör: Thomas Di Leva
  Bolag: Mistlur
 • 11.36
  R.e.f - so tearful
  Kompositör: unknown