På tur med rullstol och hur en triangel kan vara räddare i nöden

24 min
När vi pratar om friluftsliv handlar det ofta om aktiviteter i mer eller mindre utmanande terräng. Men hur gör du om du använder rullstol?

Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol sen han var barn. Han och hans kompis Calle Norrman, som också är rullstolsburen av samma skäl, har hängt ihop hela livet och de ger sig ut i naturen så ofta de kan. Ute med P1 följer med vännerna på tur runt Järvafältet utanför Stockholm.

Calle och Anders är vana den leden, som har en del tuffa uppförsbackar, men det är inget som stoppar dem. Idag är det här en självklarhet för båda.

Men det har inte alltid varit det. Hösten 2007 fick Anders allvarliga magproblem och blev stomiopererad, och till slut hamnade han i en djup depression. Han kom till den punkten då han var tvungen att välja mellan att riskera att förlora vänner och familj, eller försöka komma tillbaka till det liv han hade tidigare. Han utmanade sig till att bestiga berg och göra långa turer, och det var räddningen.

Vi möter också överlevnadsexperten Harriet Hultin igen, och den här gången handlar det om vad som är bäst att göra om du hamnat i den situationen att du är ute i naturen och inte vet var du är och hur du ska komma hem.

Programledare: Linnea Luttu.Musik som spelats i avsnittet

  • 10.35
    Neil Young - Razor Love
    Album: Silver And Gold
    Kompositör: Neil Young
    Bolag: Reprise