Dawit Isaac, Anna Anka, Ryssland, "Armlös, Benlös men inte hopplös"

44 min
Helikopterrånet, Ryssland och kampen mot alkohol, Barack Obama, integration i livet men segregation i döden, ny bok "armlös, benlös men inte hopplös".

16.00-16.45

Dawit Isaac
Idag är det på dagen 8 år sedan journalisten greps och fängslades i Eritrea. Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Urban Ahlin, (S) utrikespolitisk talesperson och Cecilia Wigström, (FP) riksdagsledamot och ordförande i den tvärpolitiska Dawit Isaacgruppen medverkar.

Hur fungerar mediesverige?
Anna Anka i Hollywood har tagit mediesverige med storm. På en dryg vecka har hon upprört och rört om med sina utspel om hemmafruideal. "Dinosaurie-kvinna" och "relik från 50-talet" lyder ett par kommentarer. Bloggar bubblar av reaktioner - ledar - kultur och debattsidor har hängt på drevet. Vad ligger bakom, är detta något som snabbt kommer att blåsa över? Vilken öm tå har Anna Anka trampat på? Är vår jämställdhet helig? Marie Söderquist, United Minds, Per Wirtén, Chefredaktör tidningen Arena, Petra Ulmanen, journalist kulturredaktionen Aftonbladet och Viggo Cavling, Chefredaktör och ansvarig utgivare tidningen Resumé medverkar.

17.00-17.45

Helikopterrån
Jakten på gärningsmännen bakom det spektakulära rånet mot en värdedepå i Västberga i Södra Stockholm imorse, fortsätter. Men hur planerar man egentligen genomförandet av ett så omfattande tillslag? Och vad är det som driver en rånare att ta de risker som ett sådant brott medför? Skådespelaren och författaren Liam Norberg, som avtjänat fängelsestraff för grova rån på 90- talet kommer till Studio Ett. Rånarna landade med helikopter på taket till lokalen, men polisen kunde inte använda sina egna helikoptrar från stockholmsområdet i jakten på rånarna, eftersom de utsatts för en avledningsmanöver. Vilken beredskap har polisen egentligen för den här typen av rån? Och hur ska handeln kunna skydda sig mot liknande angrepp i framtiden? Dick Malmlund, säkerhetsansvarig på Svensk Handel medverkar i programmet.

Ryssland och kampen mot alkohol
Rysslands president Dmitrij Medvedev har uppmanat de ryska myndigheterna att formulera en nationell strategi för att bekämpa alkoholproblemen i landet. Strategin ska vara klar i december och är ett försök att stoppa Rysslands största hälsofara. Enligt en studie publicerad i den brittiska medicinska tidskriften Lancet nyligen, har alkohol sedan Sovjetunionens fall orsakat mer än hälften av alla dödsfall bland ryssar i åldrarna 15 till 54 år. Men hur ändrar man på spritkulturen som råder i Ryssland? Reportage av Fredrik Wadström.

Barack Obama
För en stund sedan höll USA:s president Barack Obama sitt första linjetal i FN. Vad sa Obama? Bjöd talet på några överraskningar? Daniel Alling, korrespondent medverkar.

Integration i livet men segregation i döden
Det låter som en motsägelse, men det är vad många invandrade svenskar önskar. I takt med att de som arbetsinvandrade på 60- och 70-talen avlider, vill nu ett ökande antal svenskar bli begravda och jordfästa i sina forna hemland. Reportage av Lisa Sofia Larsson.

"Armlös, Benlös men inte hopplös"
Så heter Mikael Anderssons bok om sitt liv, som kommer i dagarna. Mikael Andersson föddes 1964 utan såväl armar som ben. Eller - rättare sagt - med väldigt mycket kortare sådana än de flesta andra. Mikael Andersson kommer till Studio Ett.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Cho Matre
Producenter: Anders Diamant och Helena Giege
anders.diamant@sr.se
helena.giege@sr.se