De ojämlika pensionerna

24 min
Som pensionär hoppas många på att ha råd att njuta av livet, resa och förverkliga sina drömmar. Men samtidigt som de flesta i Sverige får det bättre lever allt fler sina sista år i fattigdom.

– När jag betalt hyra försäkringar och andra åtaganden så är det inte så djäkla mycket kvar. Det går till mat och dryck, säger 78-åriga Agneta Dellwik ensamstående pensionär i Göteborg som har arbetat som konstnär. 

Hon är en av de 690 000 pensionärer i Sverige som lever på den lägsta pensionsnivån, Garantipensionen. I Agneta Dellwiks fall innebär det 6900 kronor efter skatt, med ett bostadstillägg som större delen av hyran. 

Lennart Flood, professor emeritus Handelshögskolan i Göteborg, har forskat på pensionssystemet och konstaterar att klyftorna kommer att öka

– Huvudmönstret är att fler och fler individer kommer in som har höga pensionsrättigheter, men samtidigt har vi den här mindre gruppen med riktigt låga inkomster och den kommer förmodligen att öka, säger han. 

Den grupp som enligt Lennart Flood kommer att ha minst pengar som pensionärer är svenskarna som är utrikes födda. Olivia som kom till Sverige från Chile 1974 tycker att det har varit svårt att hamna på en rimlig pensionsnivå.

– Jag har känt att att vi som invandrare har fått anstränga oss mer för att kunna få ett arbete och att klara av ett arbete. Men samtidig så har det inte hjälpt så mycket ändå. Det är skillnad, säger hon. 

Men det finns de som vill förändra system i grunden. Nätverket Pensionsrättvisa jobbar för att lyfta frågan. 

– Pensionssystemet är rasistiskt och det vill vi förändra. Och om vi inte gör någonting åt och fortsätter det låta vila på den grunden så kommer vi att fortsätta kalla det för vad det är. Det är sexistiskt, rasistiskt och vi måste prata om det, säger Farida Al-Abani.