"Jag passade tamejfan aldrig in"

25 min
Trine och André har bott hela sina liv i en by i Hälsingland. För ett år sedan bestämde sig André plötsligt för att flytta till Stockholm. Veckans Kluvet land handlar om att flytta eller stanna.

– Du ska behålla tradition. Man ska vara det och det. Men så var jag inte. Jag passade tamejfan aldrig in, säger 26-årige André Granfeldt, ursprungligen från byn Föne i Hälsingland som har ett hundratal invånare. 

För ett år sedan sa finsnickaren André upp sig från jobbet och flyttade till Stockholm
– Jag har svårt att sitta still. Får jag smak för något nytt vill jag liksom hoppa vidare, säger han och fortsätter:
– Här kan man gå fri. Göra som man vill. Man får leva ut sig själv. 

Ett par mil söderut från Föne ligger orten Järvsö, som är ett av Hälsinglands mest populära turistmål. Där bor Andrés barndomskamrat Trine Svensson
– Jag vill ju bo här jag. Man är ju uppväxt här och jag gillar allting. Musiken, dräkterna, husen och Hälsingland överhuvudtaget, säger Trine Svensson och fortsätter: 
– När jag pluggade så bodde jag i Gävle ett tag. Men jag märkte då att bo i en stad var ingenting för mig. Det var liksom för högt tempo. På något vis blir det opersonligt. Man blev anonym i skaran.

Trine och André ses med jämna mellanrum eftersom André trots allt åker hem till bygden kring Ljusdal ofta. Sedan 13-årsåldern har han renoverat och snickrat på en Hälsingegård. En av de unika bondgårdarna som finns i landskapet och sedan några år är en del av Världsarvet. André slits mellan kärleken till hembygden och friheten som han upplever i Stockholm.
– Det drog i mig mer och mer att jag inte skulle vara där på ett tag. Fast jag ju älskar det där stället. Och har alltid gjort det, säger han.