Från gerillan till riksdagen

45 min
Amine Kakabaveh har skrivit en bok om sin resa från en analfabetisk familj i Kurdistan till ledamot av Sveriges riksdag. Hör om hennes tid som gerillasoldat, och hennes kamp mot hedersförtryck.


– De får döda mig, jag kommer aldrig att vara tyst.

Ett citat ur den omstridda vänsterpolitikern Amine Kakabavehs bok "Amine – inte större än en Kalasjnikov". I intervjun berättar hon om sin tid i den kurdiska Peshmergagerillan, hennes kamp för flickors rättigheter och hur hon kom till Sverige och blev förortsfeminist och parlamentariker.


Gud till salu på Sergels torg

På Sergels torg i Stockholm pågår intensiv kommers men också kamp om själarna. Många religiösa gatumissionärer söker sig hit med budskap om syndernas förlåtelse och andlig gemenskap. Vi får besök av Erik Lundström och Mattias Hay som undersökt den religiösa torghandeln och skrivit om den i uppsatsen "Gud till salu".


Nye nobelpristagaren Bob Dylans kristna period

Bob Dylan har i hela sin karriär lyckats göra sina fans besvikna genom att byta stil, och kanske just därför lyckats göra skillnad. I slutet av 70-talet chockade han rockpubliken med att sprida ett kristet budskap på flera plattor. Hör artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij om Dylans religiösa sökande i hans musik.


– Gud vill att jag ska skriva för hans rike.

Det säger 24-åriga Moa Tärneskog, en av de som utbildar sig till journalist på den nya utbildningen Media Tro på Kaggeholms folkhögskola. Men vad betyder det att gå en journalistutbildning med kristen profil? Och finns det situationer när det journalistiska uppdraget krockar med den personliga övertygelsen? Vår reporter Alexandra Sandels har besökt utbildningen.


Evangeliska kristna i USA splittrade i stödet till Donald Trump.

Efter helgens omtalade video med Donald Trumps skryt om hur han antastat kvinnor, är frågan hur de kristna väljarna förhåller sig till Trump. Och rörelsen är splittrad, det berättar Fredrik Gregorius, lektor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet.