Studion - rum för musik. Tambourine del 4.

30 min
Vad är en inspelningsstudio för slags rum – egentligen? Vilka ideal driver studioteknikerna, klangregissörerna? Vi träffar Maurits Carlsson och Per Sunding på retrostudion Tambourine i Malmö.

Vid första anblick består en studio av flera rum med anpassad akustik för inspelning av sång och andra instrument, ett mixerrum, och övriga faciliteter med sunkiga kaffebryggare och nedsuttna soffor.

I kontrollrummet står mixerbordet, en stor glasruta skiljer rummet från inspelningsrummet, där musikerna försöker göra sitt bästa av den dyra studiotiden.

Hela miljön påminner om ett rymdskepp med en konsol. Och snart lyfter vi mot okända galaxer. Det var just den associationen som inspirerade den tyske kompositören och polarvinnaren Karlheinz Stockhausen; i studion fick han oväntat möjlighet att, som han sa, leka gud. Han såg studion som ett laboratorium för ljudets alla dimensioner.

Det är också vad många tekniker kan vittna om när de drar i mixerbordets reglar. För en kort stund styr de något som är större än de egna känslorna och tankarna. Särskilt när studion och alla medverkande lyckas frysa det där ögonblicket.

Här ställs outtalade krav på teknikern att vara psykolog. Här finns en skog av mikrofoner, datorer, monitorer, redigeringsprogram, analoga och digitala effekter. Men i slutänden handlar det ändå om att göra tekniken så transparent som möjligt. Ingen vill ju se byggnadsställningen stå kvar och skräpa framför låten när musiken är mixad och klar.

I den här programserien möter vi inspelningstekniker i några legendariska studior; Polar, Silence, Rainbow i Oslo, Tambourine, och inte minst Hansa i Berlin.

Alla har de sina egna ideal, sound och specialiteter. Ställda i hård konkurrens med hemmastudion och folkhemsstudion. Och faktiskt, hotet från oss lyssnare som tvingas acceptera att den dynamiska inspelningen på sikt slås ut av strömmande, hårt komprimerad musik och mobilt lyssnande genom hörlurar.

Lyssnarvanor ändras – och här framstår den professionella studion med sin tekniker som den siste riddaren av det Goda Ljudet.


Tambourine Studios håller till i Malmö. Svår att hitta, osynlig från utsidan. Här har svenska band som The Ark, The Cardigans och Bob Hund spelat in. Även internationella artister och grupper har blivit producerade här, som till exempel Tom Jones.

Tambourine är en utpräglad retrostudio. Köpt av bl a Maurits Carlsson och Per Sunding från gruppen Eggstone av ett dansband från Kivik. Det är en studio som egentligen består av många prång och vrår, fylld av äldre analog utrustning, udda snickerier och akustiska lösningar, som till exempel en egenkonstruerad bastrumma.

”Studion ska vara som ett vardagsrum som får artister att prestera det bästa de kan”, säger Maurits Carlsson. Det är en tydlig estetik som går igen i både golv, väggar och tak. Som en blandning av allrum och replokal.

Eggstone kände alltid att de kom in i ett dött, sterilt rum, där de möttes av en tekniker som jagade brus och var rädd om sin inspelningsutrustning. Så de byggde studion de själva villa ha: Tambourine.

Många band har hittat hit. Men den mest magiska stunden var när Tom Jones gästade Tambourine. ”En tagning behövdes, plus en till för syns skull, han behövde knappt en mikrofon.”

”Begränsningar är den bästa metoden för att skaka liv i kreativiteten”, menar Per Sunding. ”Vi lyckades klara av dippen och konkurrensen från hemmastudion under 90-talet.”

Skivväggarna och atmosfären, utseendet och ambiensen, historien lockar på nytt musiker till Tambourine efter en turbulent period.

Produktion Mikael Strömberg, GiG.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.07
  Eggstone - Like So
  Kompositör: Patrik Bartosch, Maurits Carlsson, Per Sunding
  Bolag: Sousafon
 • 12.15
  Disneyland After Dark - I'm Not The Same
  Album: Everything Glows
  Kompositör: Jacob A Binzer, Jesper Binzer, Stig Pedersen
  Bolag: Emi
 • 12.21
  Tom (2) Jones, The Cardigans - Burning Down The House
  Album: Burning Down The House
  Kompositör: David Byrne, Chris Frantz, Jerry Harrison, Tina Weymouth
  Bolag: V2
 • 12.25
  Bob Hund - Tvångstankar
  Album: Det Överexponerade Gömstället
  Kompositör: Bob Hund
  Bolag: Bob Hunds Förlag
 • 12.41
  Boss Hog - Whiteout
  Album: Whiteout
  Kompositör: Boss Hog
  Bolag: City Slang
 • 12.45
  Bertine Zetlitz - Fate
  Album: Beautiful So Far
  Kompositör: Bertine Zetlitz
  Bolag: Emi
 • 12.47
  Kira & The Kindred Spirits - Turn Around
  Kompositör: Kira & The Kindred Spirits
  Bolag: Copenhagen Records
 • 12.55
  Bob Hund - Harduingetmankandansatill
  Album: Harduingetmankandansatill
  Kompositör: Bob Hund
  Bolag: Bob Hunds Förlag