Hemligstämplar och kommunloggor

35 min

I Medierna fortsätter vi bevakningen av Aftonbladet-affären. Bland annat går vi igenom den e-post som berättar om hur det gick till inne på Utrikesdepartementet innan den svenska ambassadören i Tel Aviv gick ut med sitt kritiserade pressmeddelande. Framförallt uppmärksammar vi delar av korrespondensen UD inte vill lämna ut.

Korrarnas allt-i-allo
I skuggan av de stora utrikeskorrespondenterna finns ”fixare”. Personer från lokalbefolkningen, som är beredda att ta stora risker för att hjälpa reportrarna med allt från transporter, tolkning och möten. Fixarna arbetar också fram en stor del av det journalistiska grundmaterialet, intervjuer och bilder. Men de erbjuds, förutom betalning, oftast varken säkerhet eller ett erkännande för sitt arbete.

Kommuner som varumärken
Vi tittar också närmare på ett allt vanligare fenomen: kommuner som putsar på sitt varumärke och försöker locka till sig nya invånare genom att byta ut sina logotyper. Senaste exemplet är Laholm, som bytte sina tre laxar mot en bit kust. Men fungerar det? Eller är det att kasta pengarna i sjön?
Gerry Andersson, utvecklingschef på Laholms kommun, resonerar om saken.

Medicinskandalen - en ouppklarad historia i medierna
Och så går vi tillbaka till den infekterade Medanalys-skandalen, i vår serie om journalistiska scoop. Det handlar om laboratorieföretaget Medanalys som etablerade sig stort på en avreglerad marknad i mitten av 90-talet. Men snart kommer anklagelser från Socialstyrelsen om felaktigheter med provanalyser. Affären har tagit många vändningar bland journalister, och än idag står två helt olika perspektiv mot varandra.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista