FN spred kolera på Haiti – hur ska smittan stoppas?

19 min
FN-soldater dumpade smittad avföring i en flod på Haiti för sex år sedan. Det startade en koleraepidemi som hittills krävt 10 000 liv. Nu ska FN hjälpa offren ekonomiskt och utrota koleran på ön.

44-åriga trebarnsmamman Lizette Paul i bergsbyn Mèyé där kolerautbrottet började förlorade sin pappa, bror och nyfödde son i sjukdomen.

Nu försvaras hon och 5000 andra offer av människorättsadvokaten Mario Joseph som stämt FN i amerikansk domstol för att få skadestånd.

Millien Louites från Mèyé visar på den övergivna FN-basen vars latriner med toalettinnehåll läckte från trasiga rör till bäcken utanför.

Det var professor Renaud Piarroux vid Marseilles universitetssjukhus som först slog fast vetenskapligt att det var smittade FN-soldater från Nepal som spritt smittan till Haiti via usla sanitära rutiner. Men nu ska sjukdomen utrotas en gång för alla, till en kostnad av cirka två miljarder kronor har FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson sagt. Lika mycket ska offren få i stöd, om bara medlemsstaterna skjuter till pengar.

Dr. David Nabarro som leder FN:s arbete i Haiti för att stoppa koleraepidemin och ersätta offren har inte fått in särskilt mycket resurser ännu.

Carl Frédéric Casimir på Läkare utan Gränsers koleraklinik tror absolut att det är möjligt att utrota sjukdomen på ön, och Cornelia Walther på FN:s barnfond Unicef hoppas att orkanen Matthews ödeläggelse på Haiti gör världen mer villig att bidra rejält även till kolerautrotning.

Extramaterial: Längre text om koleran på Haiti