Nina Björk om Rosa Luxemburg och en röd dröm

15 min
P1 Kulturs Mona Masri åker hem till litteraturvetaren Nina Björk, som debuterade med den feministiska klassikern "Under det rosa täcket" och nu är aktuell med en bok om Rosa Luxemburg.

Möt litteraturvetaren Nina Björk som för 20 år sedan debuterade med den feministiska bomben "Under det rosa täcket", en feministisk klassiker som påverkade en hel generation, från serietecknaren Liv Strömquist till demokratiministern Alice Bah Kuhnke och Liberalernas Birgitta Ohlson som alla har beskrivit boken som en ögonöppnare som gav politisk ammunition i diskussioner om kön.

Innan dess utgick en del av den feministiska debatten i Sverige utifrån att män och kvinnor visserligen var olika, men att kvinnor borde värderas lika högt som män. Men Nina Björk ville istället göra kön ointressant; och säga att skillnaderna mellan män och kvinnor snarare handlar om sociologi och är något vi lär oss, än om biologi.

För fyra år sen kom ytterligare en väldigt diskuterad bok; "Lyckliga i alla sina dagar" och i den krokade hon ihop feministisk analys med marxistisk teori. Som när en stafettpinne växlas från en löpare till nästa; precis där i pinn-växlingen mellan feminism och socialism befann sig boken.

I den nya boken är det socialist-löparen som håller i pinnen. Den heter "Drömmen om det röda" och har undertiteln "Rosa Luxemburg: Socialism, språk och kärlek" och i den återgår Nina Björk till klassisk marxistisk teori.

Rosa Luxemburg föddes i Polen och blev tysk medborgare genom skenäktenskap. Hon trodde på en internationell socialdemokrati: att arbetare i Tyskland, Frankrike och Polen skulle organisera sig mot kapitalisterna som gjorde vinst på arbetarnas slit. Och i början av 1900-talet såg det ljust ut för hennes idéer.

Men, 1914 hände något som blev ett av Rosa Luxemburgs stora trauman i livet: Det tyska socialdemokratiska partiet; hennes eget parti, beslutade sig för att - tillsammans med den tyska högern- stödja första världskriget, och Kaiser Vilhelm II utropade "Jag känner inte längre några partier! Jag känner endast tyskar!" istället för internationalism växte nationalismen.

P1 Kulturs Mona Masri har träffat Nina Björk. Lyssna på reportaget i ljudklippet ovan.