Jan Eliasson – en bekymrad optimist och kritisk FN-vän

45 min
Han är arbetarpojken som blev diplomat, utrikesminister och FN:s näst högste chef. Jan Eliasson är känd för att vara pratglad och öppen, men har inga problem att ryta ifrån – när ljudet krånglar.

I en skötsam arbetarfamilj på 40-talet växer Jan Eliasson upp, i en liten etta i Kålltorp i Göteborg. Föräldrarnas förlorade drömmar och deras förväntan på barnen driver Jan till att vara bäst både på fotbollsplan och i skolan.

Det är den hårda, men kärleksfulla uppväxten som får honom ut i världen.

Hör Jan Eliasson om vikten av att vara personlig, gåvan att få växa i uppförsbacke och om scener från medlingens hemliga rum. 

Jan Eliasson pratar också om kritiken mot FN med anledning av skandalen kring Anders Kompass och oförmågan att få slut på kriget i Syrien. Situationen i landet förändrades flera gånger efter att programmet spelades in, och Jan Eliasson fick uppdatera sin kommentar innan sändning i etern.

Söndagsintervjun spelades in den 15 september i en tv-studio i FN:s högkvarter i New York och det börjar bra med en tillfreds vice generalsekreterare – sedan krånglar ljudet.


Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1