Sömnlösheten i konsten. P1 Kultur om Insomnia på Bonniers konsthall

19 min
En utställning om sömnlöshet som kulturellt symptom. P1 Kultur tar ett grepp på "Insomnia" på Bonniers konsthall.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Fram till den 22 januari pågår utställningen Insomnia på Bonniers konsthall i Stockholm. En utställning som handlar om sömnlöshet som kulturellt symptom. Här ingår verk av totalt 10 konstnärer som på olika sätt anknyter till sömn och sömnlöshet. Allt från helt nya verk till en gammal klassiker som Andy Warhols film "Sleep".

För den som ligger vaken och sömnlös på natten kanske egentligen upplever en följd av hur teknikens utveckling förändrat hur vi lever.

Just nu håller samhället i många länder på att sudda ut gränserna mellan aktiv och vilande tid. Man har kopplat sömnproblem till att folk vägrar att stänga av sina mobiler, butiker förlänger sina öppettider, och det verkar alltid finnas någon, någonstans i världen, som också är vaken och som man kan kommunicera med.

Och för Sara Arrhenius, chef för Bonniers konsthall, fanns det personliga erfarenheter av sömnlöshet i botten som hon kunde använda i arbetet med utställningen.

Till P1 Kulturs studio kommer, för att diskutera den här utställningen och sömlöshetens roll i konsten, kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén och Jennie Fahlström, intendent på Sveriges allmänna konstförening, som bland annat föreläser om sömn och sömnlöshet i konsten.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Naila Saleem