P1 Kultur fredag 28 oktober

Här finns inget ljud
I dag blir det Werner Herzog i helformat! Den produktiva tyska regissören är återigen aktuell med en ny dokumentär - Into the Inferno - och P1 Kultur diskuterar Herzogs klassiker och katastrofer!

Vi besöker också Kinnekulle i Västergötland, där Nina Asarnoj träffat regissören John Tornblad som gjort filmen Tjuvjägaren. Den bygger på en verklig historia och handlar om ett par - Inga och Lasse Eriksson som i trettio år bodde i ett slags kombination av grotta och stenhydda i skogen, ungefär från 1880 och framåt. När de var i femtioårsåldern blev de hemlösa, en släkting ville ha tillbaka huset där de bott, och ingen i byn ville hyra ut något åt den hotfulle och ganska asociale vildmannen Lasse. Så de hade att välja på att emigrera till Amerika, fattighuset eller att hitta en annan lösning. En annan lösning blev Grottan...

Hör reportaget om grottan, Inga och Lasse Eriksson och filmen Tjuvjägaren i P1 Kultur, som också träffar artisten och regissören Charlotte Engelkes, som idag har premiär på föreställningen Min Mamma, en dokumentärmusikal om allas våra mammor.

I OBS utreds korgkritikens idéhistoriska rötter av kulturredaktionens Karsten Thurfjell, som fått tag på en nyutgåva med alla åtta årgångar av pionjärverket "Almanach des gourmands" från 1800-talets början, utgiven av franska förlaget Menu Fretin.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.00
    Andreas Olsson, John Tornblad - Tjuvjägaren
    Jack Vreeswijk
    Textförfattare: Andreas Olsson,John Tornblad
    Etikett: Million Sounds