Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
P1 Kultur torsdag 27 oktober
Tor 27 okt 2016 kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Idag om Toni Morrison och hennes senaste roman "Gud hjälpe barnet"; om "depressiv kärlek" som sägs prägla vår tids relationer; Donald Trump som konst; sömnlöshet och vad som händer om Dylan dyker upp!

Toni Morrison är en av de riktigt stora amerikanska författarna. Hon har belönats med i princip vartenda stort litteraturpris, inklusive Nobelpriset i litteratur som hon fick 1993 med motiveringen "som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet". Nu är hon aktuell med Gud hjälpe barnet. Samtal med kritikerna Ulla Strängberg och Valerie Kyeyune Backström.

Hur ser den romantiska kärleken ut idag? Sociologen Emma Engdahl är aktuell med boken Depressiv kärlek, om kärleken i vår samtid. Hon menar att kärlek idag ofta vävs samman med ett snarast depressivt tillstånd.

I upptakten till det förestående valet i USA har framför allt en av presidentkandidaterna blivit föremål för flera uppmärksammade konstverk. I flera fall handlar det om avbildandet av en naken Donald Trump, där den minimala storleken på penisen fångat betraktarnas blick. Vad säger egentligen den här konsten? Samtal med kulturredaktionens Lisa Bergström.

Veckans ord handlar i dag om vad som händer om han dyker upp, alltså om Bob Dylan trots allt kommer till nobelfesten för att ta emot litteraturpriset. Veckans ord signerat Jenny Teleman är "Dyka upp".

I dagens essä från OBS går Gabriella Håkansson igenom flera sätt att se på den ofrivilliga vakenheten, och särskilt den som tycks drabba författare. Och går det kanske till och med att se kaffet som den moderna romanens moder?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".