Skriva som du pratar?

91 min

”De”, ”dem” eller ”dom”? Tre ord som väcker känslor just nu! I kväll hakar vi på debatten om huruvida det är dags att skippa skriftspråket och börja skriva som vi pratar istället. Vad tycker du?

I helgen skrev gymnasieläraren Henrik Birkebo en debattartikel i Svenska Dagbladet där han menade att det känns som ett förlorat slag att upprätthålla skillnaden mellan ”de” och ”dem”. Han skrev att det är bättre om så många som möjligt kan uttrycka sig enkelt och begripligt – och han anser att orden ”de” och ”dem” har blivit onödiga nu för tiden.

Håller du med honom? Är det dags att ta steget att modernisera det svenska språket – eller försvinner svenskan till slut om vi börjar plocka ord här och där?

Du som går i skolan nu: är ni för lata för att orka lära er grammatiken på riktigt? Eller du som hade en tuff skoltid – vad skulle ett enklare språk betytt för dig? Och du som har svenska som andraspråk, ring och berätta om dina erfarenheter!

I kvällens Karlavagnen om utveckling eller utarmning av vårt svenska språk. Ring Pernilla Arvidsson 099-110 90 och diskutera. Eller hör av dig i sociala medier eller med ett mejl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista