Aktuellts debattdebacle och politik-ulv i nyhetskläder

35 min
Hur ska Public Service hantera extremister och antidemokratiska åsikter? I veckan utkämpades ett hårt ställningskrig inom SVT på bästa sändningstid. Vi har rett ut vad demokratiparagrafen faktiskt innebär för den här diskussionen. "Nyheter i Västerbotten" ser vid första anblicken ut som vilken regional nyhetssajt som helst. Men skenet bedrar. Vi har sökt Moderaterna bakom sajten. Och så om politiska journalisters fäbless för spel och strategier där Sverige sticker ut i en ny, stor studie.


Hur ska Public Service hantera extremister?
I veckan utkämpades ett hårt ställningskrig inom SVT på bästa sändningstid. Debatten om högerextrema Nya tider, har satt frågan om kanalens demokratiuppdrag i nytt ljus. Och frågetecken har uppstått om vad som är SVT:s linje i den här så viktiga principfrågan. Vi har tagit temperaturen på SVT:s Aktuellt-redaktion och rett ut vad demokratiparagrafen faktiskt innebär för den här diskussionen. 
Reporter: Therese Rosenvinge.

"Nyheter i Västerbotten" Nyhetssajt eller partikanal?   
Den nya sajten ”Nyheter i Västerbotten” ser vid en första anblick ut att vara en lokal nyhetssajt. Men skenet bedrar. Det hela ledde i förra veckan till att en hätsk debatt om mediers roll och oberoende blossade upp i Västerbotten. Vi har grävt i frågan och hittat politik, PR och mediemisstro hos ledande politiker. Vad är ”Nyheter i Västerbotten” för någonting och vad är syftet med sajten?
Reporter: Jonna Westin. 

Spel och dobbel i svensk politikjournalistik
Spelet och strategierna bakom olika utspel och händelser får stort utrymme i nyhetsjournalistiken. Och det här är något som skiljer Sverige från andra länder, visar en ny internationell studie. I Sverige är fokus på spel och strategi större än i andra länder. Varför är det så? Och vad kan det få för konsekvenser om rapportering och granskning av sakfrågor får stå tillbaka till förmån för journalistik som tar fasta på spel och strategier?
Reporter: Fredrik Helgesson.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.26
  Lykke Li - No Rest For The Wicked
  Album: No Rest For The Wicked
  Kompositör: Björn Yttling, Lykke Li Zackrisson
  Bolag: Warner Bros
 • 11.37
  Jeff Beal - Forward March
  Jeff Beal
  Forward March
  Etikett: Varese Sarabande