Hopplösa ljudmiljöer, det Lutherska Världsförbundet och Löfvens högläsning

41 min
Hur kan restauranger förbättra ljudmiljön? Vad betyder Martin Junge och det Lutherska Världsförbundet för påvens Sverigebesök? Och kommer Stefan Löfven att få fler föräldrar att läsa för sina barn?

Idag befinner sig påve Franciskus i Lund för att delta i en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan. Tillsammans med det Lutherska världsförbundet ska påven uppmärksamma reformationen som inträffade för 500 år sedan. Påven i all ära, men Louise vill veta mer om Martin Junge, Lutherska Världsförbundets generalsekreterare. Vem är han och hur ser han på sitt uppdrag? Junge kommer från Chile och påve Franciskus från Argentina – vilken roll har det spelat för närmandet mellan katoliker och protestanter? Sveriges Radios Ivan Garcia och Brita Häll, skribent på Kyrkans Tidning, kommer till studion för att kommentera Franciskus Sverigebesök och Martin Junges betydelse.

När Louise går ut och äter slås hon allt oftare av hur en ljudmiljöer är helt hopplösa. Hon har tröttnat på att inte höra vad som sägs och på att själv ta i så att hon tappar rösten för att andra ska höra. Vad kan en restaurang göra för att ha så god ljudmiljö som möjligt? För att reda ut detta har Louise bjudit in Hans Ericson, generalsekreterare på Hörselskadades Riksförbund, till programmet. Vilka lokaler ska man undvika och hur ska Louise välja restaurang för att höra allt som sägs?

Lagom till höstlovet har Stefan Löfven har läst in början på en barnbok. Genom detta vill Statsministern inspirera till att göra höstlovet till ett "läslov". Kommer Löfvens högläsning att få någon effekt?

 Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se 

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist