Rör inte min papperstidning, smarta knep att få unga att rösta och lyrikens chans till Augustpriset

41 min
Strax för klockan 06 varje morgon plockar Louise upp sina morgontidningar från hallgolvet. Hur länge kommer hon att få göra det?

Möjligheten att växla mellan snabbläsning och lugnt försjunkande, möjligheten att bli överraskad. Att läsa sin morgontidning i pappersform kan fylla en med välbehag. Många har förutspått papperstidningens död och vi reder ut när det är slut-bläddrat. Är det lättare att förstå det vi läser i en papperstidning än det vi läser på skärm? Vi reder ut med Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelsemätning och läsning på Karolinska Institutet och Tobias Lindberg som är chefsanalytiker på Tidningsutgivarna.

I går tilldelades poeten Katarina Frostensson Nordiska rådets litteraturpris för sin diktsamling ”Sånger och formler”. Därför undrar jag om det äntligen finns hopp för svensk lyrik i fler prissammanhang? Vi ringer Gunilla Kindstrand, erfaren kulturjournalist och tidigare kulturchef på koncernen Mitt Media.

Valdeltagandet och det politiska engagemanget är ojämnt fördelat i Sverige. I dag träffar vi två gymnasieungdomar som vill ändra på det. Sarika Sheerazi och Adonay E. Kidane är projektledare för 127:s röster - en organisation i södra Stockholm och strävar efter att få fart på valdeltagandet.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist