Kampen om storregionerna

25 min
Andra delen av Kluvet land om regeringens planer på nya storregioner. Hur gick det efter att Västra Götalandsregionen bildades? Och varför är länsstyrelserna som nu förväntas gå ihop så tveksamma?

– Det fanns ett kompakt motstånd mot det här och hade man genomfört en folkomröstning så hade det aldrig blivit en ny länsindelning av Sverige, säger Lennart Nilsson, seniorforskare vid SOM-institutet i Göteborg.

Så såg det ut inför bildningen av storregionen Västra Götaland som gjordes vid millenieskiftet.

Nu vill regeringen rita om kartan och bilda ytterligare tre nya storregioner. Ett av förslagen är ett Stornorrland där de fyra nordligaste länen ingår, däribland Västerbotten. Lars Lustig som är länsråd i Västerbotten har sina farhågor. 

– I regionernas Europa så förväntas regionerna att vara sin egen lyckas smed efter bästa förmåga. Och jag tror att regionaliserings-paradigmet också handlar väldigt mycket om att staten vill dra sig tillbaks. Staten vill retirera från regionerna, säger han.

Statssekreteraren Annelie Roswall Ljunggren företräder Civilministern Ardalan Shekarabi, som driver regeringens förslag.

– Det är ett otroligt märkligt uttalande. Den här regeringen har gjort det väldigt tydligt att vi tvärtom måste göra mer för att hålla ihop Sverige, säger Annelie Roswall Ljunggren.

Samma dag som programmet sändes sa civilminister Ardalan Shekarabi till Kluvet land att det inte blir någon sammanslagning av länsstyrelserna redan 2018.
Intervju i Ekot 3/11-2016: http://t.sr.se/2eVPvu4