P1 Kultur torsdag 3 november

Här finns inget ljud
Om självbiografiska dataspel; Osten möter Bergman; juryn för Barnradions bokpris överlägger; pronomenet "en" och i en essä ställs frågan om populism alltid är av ondo?

Datorspel med självbiografiska motiv blir vanligare. Datorspelet Fran Bow kretsar kring en psykiskt sjuk flicka på 1940-talet men ursprunget till berättelsen ligger närmare. För spelutvecklaren Natalia Figueroa blev det en sorts självterapi efter en traumatisk händelse under hennes uppväxt. Reportage av Cecilia Ekman.

På söndag hörs Ingemar Bergmans fram till nyss okända manus 64 minuter med Rebecka som radiodrama. Suzanne Osten har regisserat. Hör henne om kampen mot Bergmans skugga och hur hennes känsla för den stora demonregisören förändrades.

I Veckans ord hittar vi idag ett litet men kontroversiellt ord: en. Alltså en som pronomen och könsneutral ersättare till det vanligare, men enligt kritiker patriarkalt belastade, man.

Populistisk politik tycks bli allt vanligare runt om i världen. Men vilket är detta folk som populisterna talar om? Och är all populism verkligen av ondo? Det är frågor i dagens essä från OBS av författaren och kritikern Lars Hermansson.

I det fjärde jurysamtalet inför Barnradions bokpris diskuteras boken Landet bortom Brunnen av Douglas Foley, en fantasyroman om en flicka som törs möta sin skräck.