Turkiets djupa sår: Ekots Johan-Mathias Sommarström i Ankara

3:24 min

Utrikeskrönikan den 6 oktober 2016. Turkiet.

Ankara, torsdag.

Tankarna i huvudet är många, skjortan klistrar mot kroppen i den tryckande värmen. Inte hjälper det att jag har på mig en svart kostym, det är ungefär så ovanligt som det kan bli- enda gången jag har det annars är på begravningar och bröllop, jo, en gång annars också. Det var när vår Brysselkorre Janne Andersson tvingade mig- han tyckte att jag behövde lite stil.

Men att jag nu haft den på mig en hel dag beror på att jag spenderat onsdagen med delar av den turkiska politiska eliten.

Jag och en grupp journalister blev lovade att träffa president Erdoğan och premiärminister Yildirim, dessutom gruppledare för samtliga politiska partier i parlamentet, höjdarna på det mäktiga informationsministeriet och toppskiktet på utrikesdepartementet.

Det finns ju rätt många frågor att ställa till de ansvariga och svåråtkomliga politikerna i Turkiet.

Jag är egentligen inte den typen av journalist som trivs bäst i maktens korridorer ska jag erkänna.

Men nu när jag skulle träffa de som verkligen bestämmer ville jag veta varför Turkiet stänger så många tv och radiostationer, varför de sparkat så många lärare och journalister och vilka bevis det EGENTLIGEN finns för att alla tiotusentals som sparkats eller till och med fängslats har riktiga kopplingar till terrororganisationer.

Jag var taggad, ville ställa mina frågor.

Men någon Erdoğan fick vi inte träffa, inte Yildirim heller.

Däremot fick vi träffa en man i det styrande AK-partiets ledarskikt.

Han verkade göra sitt bästa för att inte charma varken oss eller de stackars översättartjejerna. Flera gånger rättade han dem, t.ex. när översättaren sa att kuppen krävt 241 dödsoffer. Då spände han blicken i henne och sa "inte dödsoffer, martyrer".

Informationsministeriets boss berättade detaljerat om den dramatiska natten den 15 juli och parlamentets generalsekreterare hyllade det turkiska folkets heroiska motstånd natten för kuppförsöket och han beklagade sig för att vi i väst inte brytt oss tillräckligt om denna traumatiska upplevelse.

"Efter Charlie Hebdo attacken i Paris kom världens alla ledare dit och marscherade arm i arm mot terrorismen, men när demokratin i Turkiet attackeras och det krävt långt många fler dödsoffer, var är världs ledarna då" frågade han sig.

Kuppförsöket i Turkiet påverkar nästan allt här. Människor blir av med sina jobb, tv-kanaler stängs, stämningen upplevs som spändare av många. Vi fick aldrig något riktigt svar på vilka bevis det EGENTLIGEN finns mot alla de tiotusentals som stängts av från sina jobb eller gripits, men gruppledaren för det största oppositionspartiet konstaterade krasst att "det räcker med att man haft tio lira på fel bank för att bli av med jobbet och stämplas som terrorist." Var är rättssäkerheten i det frågade han sig.

Han konstaterade att samma bank, som Gülenstämplats, faktiskt en gång i tiden invigdes av ingen mindre än president Erdoğan själv.

Så jag kränger av mig min kostym, begriper att jag ingenting begriper men förstår ändå trots mina begränsningar att kuppförsöket är ett öppet sår i det politiska Turkiet, ett sår som kommer att ta en lång och besvärlig tid att läka och vars ärr kommer att finnas kvar under lång tid.


 Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista