Mordet på sanningen: Ekots Maria Persson Löfgren i Tbilisi

3:34 min
Utrikeskrönikan fredag 7 oktober 2016. Tibilisi.

Tbilisi fredag

Det ringde i min mobil där jag just fått in en rykande het adjarisk Tjatjapuri och en sallad med tomat, gurka täckt med koriander, basilika, dill och persilja.
Just när jag tänkte koppla av från mitt arbete som ordvrängare, kom beskedet att ännu en försvarare av det fria ryska ordet mördats för sin vassa pennas skull. Ihjälskjuten i sin egen hiss på väg från affären med matkassar en dag för exakt tio år sedan då jag inte var i Moskva utan precis som denna dag i Tbilisi.

Men Anna Politkovskaja hur kunde de komma på tanken att döda henne? Många trodde nog att hennes allt större internationella kändisskap skulle utgöra ett skydd. För hon är varken den första eller den sista i raden av ryska försvarare av det fria ordet, som dödats just för att de vågat skriva, rapportera eller säga det de sett med egna ögon och hört själva. Inte sådant de läst på nätet, eller fått från tredje fjärde hands källor, nej sådant som vi högtidligt kan kalla för sanningen.

För sanningen finns precis som fakta som att två plus två är fyra och ingenting annat. Men den sanning de mödosamt vaskade fram i tusentalet intervjuer med drabbade av orättvisor och fogade samman i ett tusenbitar pussel, den sanningen var obekväm för vissa. Tortyren av helt oskyldiga i tjetjenska fängelser, som Anna avslöjade och den allt mer despotiske ledaren Ramzan Kadyrovs excesser, obekväma sanningar, som inte borde publiceras, tyckte någon eller några.

Av samma orsak mördades några år senare Natalja Estimirova, människorrättsaktivisten, som hjälpte Anna att hitta offren för oförrätterna. Hos Estimirova bodde ofta Anna Politkovskaja i en lägenhet i ett höghus. Jag åkte själv förbi huset i Groznij för ett halvår sedan och blev påmind av några av dem, som försöker fortsätta i Annas och Nataljas anda att värna rättsäkerhet, mänskliga rättigheter och sanning. Ett arbete som är så riskabelt att ingen av dem längre kan bo i Tjetjenien. Tjetjenien är inte något eget land, som en del verkar tro. Det är Ryssland och allt som sker i Ryssland har någon ansvar för. Fråga vilken ryss som helst och de har bara ett namn att ge, mannen som bär ansvaret för det som händer i deras hand. Han fyller år idag, precis som då för tio år sedan. Det fanns de som kopplade ihop mordet med just födelsdagen, men kanske var "presenten" snarare avsedd för den tjetjenske ledaren, han fyllde bara några dar före morddagen.

Sen jag träffade Anna Politkovskaja på hennes rum på tidningen Novaja Gazeta har det gått ett drygt decennium, hennes skrivbord står orört och längs en vägg i ett mötesrum hänger foton på Anna och alla de andra som också dödades för sin tro på det fria ordet och sanningen. Andra har kommit undan med livet i behåll, men tvingats i landsflykt.