Fällda skvallertidningsfalsarier och stigmatiserade skadedjursmetaforer

35 min
Vad hände i veckan när Jan Björklund avgick som partiledare i många medier, trots att han egentligen satt kvar? Om skvallertidningarna som blir fällda varje gång de prövas. Bara de senaste 12 månaderna har Aller-förlagens skvallertidningar som Hänt i veckan och Hänt extra har fällts fyra gånger i Pressens opinionsnämnd för historier om Laila Bagge - historier som Bagge säger är rena lögner. Och så om Expressens krönikör Cecilia Hagen som jämförde meningsmotståndare med brunråttor som skulle utplånas. Det har väckt frågan om ifall tonläget i etablerade medier håller på att brutaliseras och förråas. Läs mer om programmet!

Flashrace när falska avgångsuppgifter om Jan Björklund spreds
Den som prenumererar på tidningars flashar och tittade på telefonen i torsdags förmiddag blev säkert rätt förvirrad. Inom loppet av några minuter hade landets medier hunnit både avsätta och återinsätta Jan Björklund som partiledare. Hela skärmen var full av notiser om saken, från Aftonbladets ”Jan Björklund avgår som partiledare” till Dagens nyheters "Dementi: Jan Björklund avgår inte: ”jag sitter kvar" säger han till DN just nu”, bara fem minuter senare. Snabbt reddes ut att felet börjat med en illa konstruerad databas hos Riksdagen. Men, frågar vi oss, hur kunde Aftonbladet välja att publicera utan bekräftelse? Jonna Westin ringde upp Aftonbladets ansvarige utgivare Sofia Olsson-Olsén.

Tidningarna som fälls varje gång de anmäls och prövas
Hur mycket, eller lite, man kan lita på det som står i de så kallade skvallertidningarna? Bara de senaste 12 månaderna har Aller-förlagens skvallertidningar som Hänt i veckan och Hänt extra fällts fyra gånger i Pressens opinionsnämnd för historier om Laila Bagge – historier som hon säger är rena falsarier.
Vår reporter Erik Petersson gav sig ut till tidningsställens lite mer undangömda sektioner och träffat kändisar, PR-folk och skvallerjournalister för att prata om den här speciella typen av journalistik.

Expressens krönikör står fast vid brunråttemetafor
Att det existerar ett tonläge på nätet som är oerhört grovt, rått och hatiskt är knappast en nyhet. Många har vittnat om hur det är att utsättas för det och vi har gjort flera reportage om det här i Medierna. Näthatet slår åt höger och vänster och här delar Alice Teodorescu och Åsa Linderborg om samma slags erfarenheter av att få mejlboxen full av hat. Efter en uppmärksammad krönika i Expressen av Cecilia Hagen har frågan väckts om ifall etablerade medier nu på att hänfalla till samma råa tonläge som känns igen från nätet? Och vad händer när en profilerad krönikör plötsligt jämför sina meningsmotståndare med brunråttor som ska utplånas? Reporter Therese Rosenvinge har i veckan träffat den moderate riksdagsledamoten som många tolkade som indirekt åsyftad i Hagens krönika. Vi hör också vad Cecilia Hagen själv säger om sin liknelse.