Dödspatruller och en fimp: Ekots Margita Boström i Manila

3:30 min
Utrikeskrönikan den 10 oktober 2016. Filippinerna.

Manila, måndag morgon.

En polishand på axeln.

- Your put cigarette on street. Come here!

En rökande vän hade fimpat sin cigarett på trottoaren - något man så klart inte ska göra. Men kanske inte det värsta av brott i en stad som Bangkok.

Ett inplastat blad med förtryckta meningar på engelska sätts i vår hand där det förklaras att det är ett brott att skräpa ner stadens trottoarer. En fimp på gatan kan kosta 10 000 bath och en fimp släppt i avloppet 20 000.

- Sign here and no investigation, säger polisen. You pay 2000 bath.

Okej, säger vi och tar fram pengar med tillägget att vi vill ha ett kvitto.

- You tourist, fortsätter han.

Ja, svarar vi.

- Ok you pay 1000 this time, säger polisen.

Han får sina tusenlapp och vi får ett kvitto.

Den som inte besökt den Thailändska huvudstaden på fyra-fem år och kommer hit nu märker en stor skillnad. Tidigare på kvällarna så gick det knappt att ta sig fram på trottoarerna som fylldes med marknadsstånd där du kunde köpa allt från viagrapiller, klockor, handväskor och pikétröjor i utlovade världsmärken, som kanske inte riktigt höll vad de lovade. Men det var en del av det Bangkok som många sökte sig till och ville ha.

I den nya rensa- och städa kampanjen så försvinner allt detta i en rasande takt, liksom möjligheten att kunna köpa god och billig nygrillad kyckling och papayasallad på gatan. Och avsluta med en nyuppskuren ananas, som vilat på ett islager i den lilla gatukärran. I veckan förbjöds all gatuförsäljning på många ställen i de centrala delarna av staden. Detta samtidigt som de allt större och allt mer lyxiga varuhusen breder ut sig.

Många av dem som drev handeln var döva. Man kom överens om ett pris med hjälp av en miniräknare. Kan inte låta bli att fundera på hur de försörjer sig nu.

Men det finns det som inte städas upp, bara några kvarter bort pågår sexhandeln i full skala.  Poliser finns närvarande där också men har till synes inget inplastat blad där man förklarar att det enligt lag är förbjudet för kvinnor att sälja sex i Thailand och att en man som köper det bidrar till risken att kvinnan kan dömas upp till 20 års fängelse.

Har just landat i Filippinernas huvudstad Manila och här skulle man också kunna säga att det städas, på det mest fasansfulla sättet. Över 3600 drogförsäljare och drogmissbrukare har utomrättsligt dödats av polis och dödspatruller under det drogkrig president Dutertes nu genomfört de tre månader han varit vid makten. Inget och ingen ska stoppa det tills landet alla drogproblem är borta, säger han. Med nuvarande takt innebär det att fler än 33 dödas varje dag.  

Korruptionen i Thailand och Filippinerna är stor liksom gapet mellan rik och fattig. Dessa städkampanjer verkar vara inriktade mot de som är längst ner i samhället och frågan är om det verkligen leder till en förbättring för medborgarna om man inte samtidigt minskar gapet mellan de som har och de som inte har.