Så säkras italienska hus mot jordbävningar

20 min

Flera hus föll, men de flesta stod kvar när en jordbävning nyligen drabbade den italienska staden Norcia. Den ligger i ett område där äldre hus har byggts om för att klara skalv.

"Basilikan har rasat".Twittermeddelandet från munkarna i den italienska staden Norcia var en av de första rapporterna om den stora jordbävning som inträffade där i början av november. Även fler hus hade fallit ihop men någon total förödelse var det inte tal om - trots att jordbävningen nådde hela 6,6 på Richterskalan och hade sitt epicentrum nära Norcia.

I Norcia jordbävningssäkrar man sina hus. Att det har betydelse blev tydligt redan i augusti, då en faktiskt lite mindre kraftig jordbävning än förra helgens, ödelade staden Amatrice och orsakade flera hundra människors död - även då gungade det under Norcia, men de allra flesta hus stod kvar.

Italien är världsledande när det gäller forskning på hur man säkrar äldre hus mot jordbävningsskador. Med stålnät, balkar och radikala kapningar av väggarna går det att säkra även riktigt gamla hus mot jordbävningar.

Men det är mest i områden som relativt nyligen drabbats av jordbävningar som husen jordbävningssäkras. Det var nästan 400 år sedan den senaste jordbävningen i Amatrice och minnet är kort, menar Giuseppe Genella som är ansvarig för infrastruktur och stadplanering i regionen Umbrien.

Men åtgärderna är kontroversiella då vissa tycker att man våldför sig på historiska byggnader.

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén besökte den lilla staden Norcia dagarna efter jordbävningen i augusti, och talade med husägare, ingenjörer och forskare.

Programmet är en repris från den 5 september 2016.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista