De köpta sjuksköterskorna

25 min

Allt fler sjuksköterskor går över till bemanningsbranschen och kan plocka ut tiotusentals kronor mer i månaden. Men vad händer med patienterna och personalen som blir kvar?

– Om det fortsätter som det gjort nu så kommer ju patienterna vara i fara. Eller, det är redan patientfarligt skulle jag vilja säga, säger Patrik Steneryd, sjuksköterska vid Karolinska Huddinge i Stockholm och fortsätter:

– Vi har varit relativt förskonade en längre tid. Vi har haft en del ordinarie personal kvar. Det finns avdelningar där det i princip bara har varit hyrsköterskor. Och när man har fått ta över patienter från de avdelningarna så har det många gånger varit saker som har fallerat helt enkelt, säger han. 

Under studenttiden var sjuksköterskan Martin Höjman en röst i kampen för höjda löner och bättre arbetsförhållanden. Men efter att ha arbetat som akutsköterska på under två år fick han nog. Sedan en tid jobbar han bemanningssköterska på ett äldreboende i Dorotea. Med en nästan dubblad lön och större fritid

– På ett sätt kan man se det som moraliskt dåligt. Det är mitt fel att landstingsvården blir sämre när jag lämnar den. Men hur länge ska sjuksköterskor fortsätta att fylla de luckor som ansvariga politiker inte tar ansvar att fylla, säger Martin Höjman.

Hans Karlsson är chef för Vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting

– När det gäller bemanning med hyrd personal. Så delar jag den bilden att det allra bästa är om personal finns på avdelning med fast anställning, säger Hans Karlsson och fortsätter:

– Jag tror egentligen inte att det här handlar om ersättning. Jag har hört det under många år att det handlar endast om att betala mer. Men vad är det som gör att man känner sig tillfredställd i sitt arbetsliv? Som gör att man känner sig berikad. Då pratar vi mycket mer om arbetsinnehåll och den glädje man har tillsammans i ett arbetslag.  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista