"Det hade varit en bra statistiklektion om inte Trump vunnit"

45 min

Veckomagasinet tittar in på en statistiklektion i USA och undrar varför prognoserna missade valresultatet? Vi pratar också om snökaos, förlamade apor och slanka laxar.

Vi går på statistikföreläsning på universitet i New York dagen efter Donald Trumps valseger och får höra hur en skillnad på bara två procent mellan prognoser och valresultat förändrade Hillary Clintons "säkra seger" till ett nederlag. Men varför missade prognosmakarna de procenten egentligen?

Doktoranderna tycker det var spännande att få en så historisk och aktuell tillämpning på statistikkursen men det roliga förstördes av själva valresultatet, säger en av dem.

I Vetenskapsradions veckomagasin hör vi också vad Trump som president kan innebära för det internationella klimatarbetet.

Dessutom om hur förlamade apor kan gå igen med hjälp av trådlös tjuvkoppling av nervbanorna, om hur övergödda utplanterade laxar klarar sig dåligt i det vilda, och om hur stor del av samhällets viktigaste jobb som kan skötas från hemmet när snökaos så kräver.

Programledare är Lena Nordlund

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista