Johan Hakelius, Jessika Gedin och Göran Everdahl

40 min

Johan Hakelius: Länge leve ingenmanslandet! Jessika Gedin: Det är fult att ljuga. Göran Everdahl: Choklad, häxor och Hillary.

Johan Hakelius: Länge leve ingenmanslandet!

Dagens stora debatter som till exempel den senaste i det amerikanska presidentvalet, liksom den i vår egen inrikespolitik, i kulturdebatten och den akademiska på våra universitet har en tendens att snabbt gräva ner sig i skyttegravskrig som aldrig leder till någon utveckling eller några svar. Allt blir tröttsamt förutsägbart och tråkigt.
Därför kommer många i en snar framtid att längta efter och söka sig till ett ingenmansland där man utan förutfattade meningar kan möta andra i konstruktiva samtal och utveckla idédiskussionen.

 

Jessika Gedin: Det är fult att ljuga.

Vi ljuger i stort som smått, offentligt och privat. Och det har vi nog alltid gjort. Men nu har forskningen börjat kartlägga när och varför vi ljuger liksom vad som händer i hjärnan när vi gör det.

En välkommen forskning när den nya tekniken sprider sanningar och lögner i ofantliga okontrollerbara mängder. Och det kan gå mycket lång tid för den intresserade att sortera ut vad som är vad. 

Därför anade Jessika att vi snart kommer att få ett ”ljugförbud” på offentliga platser, ungefär som det gamla rökförbudet med rökrutor, det vill säga små ljugarbänkar där de som så önskar kan fortsätta att småskarva och ljuga ihop fantasirika historier.

 

Göran Everdahl: Choklad, häxor och Hillary.

Vi möter dagligen ”hyperobjekt”, gigantiska oöverskådliga företeelser som ofta påverkar vår vardag utan att vi själva kan göra så mycket åt dem, till exempel klimatförändringen eller vad som händer på nätet. Och den här obalansen skapar naturligtvis lätt frustrationer.

Irritationen pyser slumpvis ut här och där, men kanaliseras också i någon form av nästan medeltida häxjakt på lättbegripliga mer eller mindre inbillade problem eller fiender som får löpa gatlopp i medierna.

Men Göran trodde att detta måste få ett slut, att vi snart lär oss hantera frågorna, se saker i rätta proportioner och förstå att rikta kritiken dit där den bör vara.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Eliane Elias, Marc Johnson, Joey Baron - You And The Night And The Music
  Album: Something For You
  Kompositör: Arthur Schwartz
  Bolag: BLUE NOTE
 • 15.29
  Eliane Elias, Marc Johnson, Joey Baron - But Not For Me
  Album: Something For You
  Kompositör: George Gershwin
  Bolag: BLUE NOTE
 • 15.39
  Eliane Elias, Marc Johnson, Joey Baron - Blue In Green
  Album: Something For You
  Kompositör: Miles Davis, Bill (1) Evans
  Bolag: BLUE NOTE
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista